Anina kuhinja

Ribeye steak z ocvrtim sladkim krompirčkom

Čas priprave: 15-20 minut

Čas kuhanja: 5-6 minut

Količina: 2 osebi

Sestavine:

Sestavine za steak:
1 večji Ribeye steak brez kosti
1 žlica masla
1 vejica rožmarina
3 stroki česna
1-2 žlice oljčnega olja
sol in grobi črni poper

Ideja za postrežbo:
klasični pomfri
ocvrti sladki krompirček – ta je bil pri meni
pire krompir

Postopek:

Natisni

Meso vzamemo iz hladilnika 30 minut pred peko. Takšnega oplaknemo z mrzlo vodo, posušimo in pustimo stati.

Tik pred peko ga premažemo z oljčnim oljem, ga dobro posolimo in popopramo. S soljo malce pretiravamo, zato da so ob rezanju rezin, ki imajo večjo debelino še vedno dovolj slane.

Ponev segrejemo do čimbolj vročega kot gre. Če imate Tefalovo ponev, potem počakate da se Thermo-spot obarva rdeče. Tik preden dodamo meso dodamo 1-2 žlice oljčnega olja in meso položimo na ponev. Meso pražimo 2-3 minute na eni strani.

Nato ga obrnemo, dodamo maslo in rožmarin ter neolupljene stroke česna. Pražimo še nadaljnih 2-3 minute in vmes večkrat meso polijemo s stopljenim maslom iz dna ponve. Če je steak debelejši od 1,5 cm, naj bo praženje bližje trem minutam. Če je na tej višini ali malce nižji pa sta dve minuti za srednje pečeno verzijo ravno prav.

V kolikor imate termometer, pa lahko z njim sledite zapečenost, ki jo želite. Za nezapečeno, še rdeče meso iščete temperaturo 52-55 stopinj, za srednje zapečeno od 55-60 stopinj, skoraj zapečeno 65-70 stopinj in 70-100 za dobro zapečeno meso.

Pečeno meso pokrijete z aluminijasto folijo za 15 minut, nato pa ga zrežete in zraven postrežete prilogo po izbiri. Jaz sem izbrala ocvrti sladki krompirček.

Ribeye steak z ocvrtim sladkim krompirčkom sem pripravljala v Tefalovi ponvi iz linije Jamie Oliver, ki je res vrhunska in zaradi železnega ročaja omogoča tudi peko iz štedilnika v pečico. 😉

Komentarji

*Zahtevano

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

[sg_popup id=1]