Anina kuhinja

Rahli kmečki babičini krofi / bobi

V naši vasici je danes semenj. In moja babica ali mama, kakor ji pravim jaz, ga vsako leto vzame zelo resno, sploh kar se tiče priprave hrane. Poleg potice in vseh drugih dobrot, ki jih pripravi, so vedno na mizi tudi njeni krofi. Pripravlja jih po receptu njene mame in so malce drugačni, kot tisti veliki kompaktni krofi, ki jih lahko kupimo v pekarni. Ti so malce manjši in zelo rahli. Take imamo pri nas doma rajši in kadar se pečejo, se vedno vsi radi najavimo na obisk in tople krofe.
To leto sem ji pri peki pomagala tudi jaz in si pridno sproti zapisovala vse njene napotke. Tako sem prvo soboto po dolgem času vstala že ob pol 8h zjutraj in se napotila po stopnicah navzdol v njeno toplo, vedno dišečo kuhnjico na kuharsko ustvarjanje s pravim mojstrom za krofe. 🙂

Čas priprave: 3-4 ure

Za približno 60 krofov.

Sestavine:

– 1,5 polnomastnega mleka
– 2 kg namenske moke za krofe
– 8 dag masla
– 6 rumenjakov
– 1,5 kocke kvasa – 6 dag
– 3 beljaki
– 2 pesti sladkorja
-2-3 žlice soli
– 0,3 dcl ruma
– 2-3 žlice limoninega soka

– 1 kg rastlinske masti

Moko položimo v segreto pečico na 50 stopinj za 20 minut, da se lepo segreje. Po tem času polovico moke stresemo v večjo posodo. V manjši posodi segrejemo mleko, da je toplo. Dva dcl toplega mleka odlijemo v drugo posodo in ga osladkamo z žličko sladkorja. V sladko mleko nadrobimo kvas in ga pustimo vzhajati dobrih 10 minut.

V večji posodi z moko naredimo luknjico. Vanjo stresemo sladkor, maslo, rum, limonin sok dodamo jajca …

… in polovico preostalega mleka. Ob rob natresemo sol. Sestavine v sredini vmešamo skupaj.

Počasi dolivamo še preostalo mleko. Ko smo vse sestavine lepo vmešali, dodamo vzhajan kvas. Pazimo, da med vmešavanjem v sredino posode kvas ne pride v stik s soljo. Nato skupaj vmešamo vse sestavine v skledi. Vse sestavine mešamo s kuhalnico in sicer tako, da vzdigujemo testo od roba proti sredini. Počasi dodajamo še preostalo moko. Ko so vse sestavine zmešane, iz beljakov stepemo sneg in ga nežno in hitro vmešamo.

Takšno testo pustimo vzhajati vsaj eno uro.

Po tem času ga spet malo pregnetemo in pustimo vzhajati še pol ure.

Nato po mizi razporedimo rjuho ali prt, ki vam ga ni škoda. Dobro ga pomokamo in nanj stresemo testo.

Teso nikakor ne sme biti takšne gostote, kot testo za pico ali kruh, vendar veliko bolj tekoče in zelo mehko ter rahlo. Tudi če se malce prijema ni nič narobe, v tem primeru dodate še malce moke. Testo nato ne zgnetete, vendar ga z roko nežno valite/prelagate iz ene roke proti drugi.

Vendar zelo minimalistično, saj s tem ravnanjem nočete povzročiti, da iz testa izginejo zračni mehurčki, ki so vanj prišli s snegom in vzhajanjem.

Testo nato razpolovite

in en del nežno raztegnete in malce razvaljate na debelino enega centimetra (bolje malo več kot manj, ker bo drugače pretenko, da bi se naredile pase ali beli obročki).

 

Iz testa nato z železnim obročkom izrežete krogce premera približno 3-4 cm.

Testo, ki vam ostane spet nežno zgnetete/prelagate in pustite da počiva. Medtem zvaljate drugo polovico in spet izrežete krogce ter preostalo testo pustite počivati. Tako postopoma porabite vse testo.

Nepečene izrezane bobe pa med delom pokrijete z novo rjuho ali prtom, da med delom lahko še malo vzidejo, vzhajajo.

V posodi raztopite mast na srednji vročini (5/9).

Lahko uporabite olje, vendar se bobi znajo glede na to, da jih boste pekli na srednji do manjši vročini, zelo napiti olja. Sploh pa so z mastjo veliko bolj okusni.

Ko se mast stopi vanjo položite nekaj bobov.

Bobi morajo imeti dovolj prostora, da lahko narastejo. Nato jih pokrijete in pustite da se cvrejo kakšno minutko, oziroma dokler na spodnji strani ne postanejo zlato rjave barve. Nato jih odkrijete in obrnete ter jih tudi na drugi strani cvrete ravno toliko časa, kot ste jih pekli na prvi strani.

Pomembno je, da ves čas spremljate peko, saj znajo hitro biti preveč pečeni. Temperaturo plošče prilagajajte glede na cvrčanje masti in sicer tam nekje od 4-6/9. Če olje preveč cvrči, temperaturo malce zmanjšate in obratno. Bobi se morajo torej cvreti počasi, ker bodo v nasprotnem primeru v sredini še surovi.

Ocvrte bobe polagate na papirnate brisačke, da le-te vpijejo odvečno mast.

Ohlajene nato lahko napolnite z marmelado ali pa le potresete s sladkorjem.

Prav tako jih lahko zamrznete.

Veselo ustvarjanje. 😉