Anina kuhinja

Pustni pisani vanilijevi krofi z luknjo

Čas priprave: 2-3 ure

Čas kuhanja: 1-2 uri

Količina: okrog 50 krofov

Sestavine:

Sestavine za krofe:
1 kg moke TIP 400
1 kocka kvasa
120 gramov sladkorja
1,2 dcl sončničnega olja
570 ml mleka
limonina lupinica ene limone
1/2 čajne žličke soli
50 ml ruma
8 rumenjakov

Sestavine za vanilijevo kremo: (količina za polovico krofov – sama sem drugo polovico nadevala z jagodno marmelado)
500 ml mleka
40 gramov Dr. Oetker koruznega škroba
2 žlici sladkorja
1 žlica masla
1 čajna žlička Dr.Oetker vanilijeve arome ali vrečka vanilijevega sladkorja
200 ml sladke smetane za stepanje
1 polna žlica Dr. Oetker mletega vanilijevega sladkorja

Ostale sestavine:
300-400 gramov ruby ali jagodne čokolade
Dr. Oetker pisani okraski
Dr. Oetker čokoladne pisave

Postopek:

Natisni

Poskrbimo da so vse sestavine sobne temperature. Mleko segrejemo do toplega.
V polovico toplega mleka vmešamo žličko sladkorja in vanj nadrobimo kvas. Pustimo ga vzhajati 10 minut. V drugo polovico dodamo sladkor in počakamo da se stopi.

Medtem presejemo moko. Vanjo vmešamo vzhajan kvas. Dodamo sol, premešamo. S kuhalnico počasi in nežno vmešamo rumenjake, limonino lupinico, rum, olje in preostalo sladko mleko.

Testo gnetemo 15-20 minut. Nato pa ga pustimo vzhajati 1 uro.

Po tem času testo razdelimo na polovico in vsako polovico zvaljamo na debelino slabih 2 centimetrov. Iz testa izrežemo kroge in v njih izrežemo manjše kroge. Izrezane krofe in krogce pokrijemo s krpo in pustimo na toplem slabo uro. Zadnjih nekaj minut začnemo segrevati olje. Olje segrejemo na srednjo do nižjo temperaturo (5/9), saj je zelo pomembno da se krofi cvrejo počasi. Če imate termometer olje segrejte na temperaturo 170 stopinj.

Ko je olje segreto, mu dodamo krofe. Krofi morajo imeti dovolj prostora, da lahko narastejo. Pokrijete jih s pokrovko in pustite, da se cvrejo 2 minuti, oziroma dokler na spodnji strani ne postanejo zlato rjave barve. Nato jih odkrijete in obrnete, ter jih tudi na drugi strani cvrete ravno toliko časa, kot ste jih na prvi strani.

Pomembno je, da ves čas spremljate peko. Temperaturo olja večkrat zmerite. Če olje preveč cvrči in je temperatura nad 170 stopinj, temperaturo malce zmanjšate in obratno.
Ocvrte krofe polagate na papirnate brisačke ali rešetko, da le-te vpijejo odvečno olje oziroma da odvečno olje odteče. Če imate opcijo bolj priporočam rešetko, saj je pri papirnatih brisačkah tako da takoj postanejo preveč mastne in tako ne vpijajo dobro dodatnega olja.

Na koncu sem sama ocvrla tudi krofove luknjice in jih nadevala z marmelado in potresla s sladkorjem v prahu. Lahko pa jih med izrezovanjem vrnete nazaj v testo in raje naredite več krofov z luknjo.

Dve tretjini mleka za nadev segrejte do vročega. V preostalo tretjino zmešajte koruzni škrob in navadni sladkor. Mešanico vlijte v vroče mleko in med rednim mešanjem kuhajte da se zmes zgosti. Odstavite in vmešate maslo in vanilijevo aromo. Kremo prelijte v hladno skledo in po površini pokrijte s folijo za živila. Ohladite.

Ko je krema ohlajena stepite sladko smetano skupaj s sladkorjem v prahu. Počasi jo vmešajte v vanilijevo kremo. Kremo nadevate v brizgalno vrečko in jo po delih vbrizgate v spodnji del krofov. Sama sem razporedila kremo v nekih 5 luknjic enega krofa.

Čokolado stopimo na vodni pari ali na najmanjši temperaturi na štedilniku – v tem primeru obvezno uporabite posodo z debelim dnom.

Nadevan krof nato pomočimo v stopljeno čokolado in potresemo z željenimi okraski. Namesto rozne čokolade lahko izberete temno, mlečno ali belo.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.