Sestavine:
- Sestavine za medenjake:
- 80 gramov koruznega/jedilnega škroba
- 260 gramov pšenične bele moke
- 115 gramov temnega Muscovado nerafiniranega trsnega sladkorja
- 1/3 čajne žličke cimeta
- 1/3 čajne žličke mletega ingverja
- 1/8 čajne žličke mletih klinčkov
- 1/8 mletega črnega popra
- 1 čajna žlička burbonskega vanilijevega sladkorja
- 1/4 čajne žličke mletega muškatnega oreščka
- 1/3 čajne žličke soli
- 1 jajce
- 60 gramov kostanjevega medu
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 125 gramov masla sobne temperature
- Sestavine za sladkorni preliv:
- 200 gramov sladkorja v prahu
- približno 4 žlice hladne vode
- 1/2 vanilijevega stroka
- ščepec mletega ingverja in cimeta
Postopek:
Natisni- V posodo presejemo moko, pecilni prašek in škrob. Sestavinam dodamo muškatni orešček, cimet, mlete klinčke, poper in sol. Vsebino premešamo.
- V manjši posodi stehtamo med.Maslo, trsni sladkor in vanilijev sladkor mešamo z ročnim mešalnikom dokler ne dobimo rahle in puhaste zmesi.
- V takšno zmes na hitro vmešamo jajce. Mešamo ga torej samo toliko časa, da se sestavine povežejo.
- Takrat dodamo med in prav tako mešamo dokler se lepo ne vmeša v ostale sestavine.
- Medeni zmesi dodamo zmešane suhe sestavine in vsebino mešamo dokler ne dobimo testo. Iz testa oblikujemo kroglice v velikosti oreha.
- Kroglice za slabo uro položimo v hladilnik nato pa jih položimo na pekač obložen s papirjem za peko in naprej v segreto pečico na 180 stopinj za 13-14 minut. Položimo jih na zgornjo tretjino pečice.
- Pečeni morajo biti zelo mehki in le toliko čvrsti da držijo obliko. Takšne pustimo da se ohladijo na pekaču. Ko se bodo ohladili, se bodo tudi nežno še strdili.
- Ko so medenjaki hladni pripravimo sladkorni preliv.Vanilijev strok razpolovimo in polovici stroka odstranimo semena. V posodo stresemo vse sestavine in jih z metlico (sama sem uporabila nastavek za palični mešalnik) stepate da dobite lepo gladko zmes brez grudic. Preložite jo v manjšo posodico.
- Medenjake potopimo v sladkorni preliv in položimo na rešetke, da odvečni preliv steče stran in se preliv nežno strdi.
- Tako pripravljene medenjake postrežemo ali shranimo.
Obožujem medenjake. Spominjajo me na Miklavža in praznični december, zato sem svojo preprosto verzijo želela deliti tudi z vami. 🙂 Priprava je nesramno preprosta in končni rezultat je prava poslastica. Zelo priporočam! 😉
Zahvala za slasten kostanjev med gre čebelarstvu Šauperl. 🙂
kako pa narediš sladkorni obliv? prooosim:) hvala za super receptke! lepe praznike, nina
Živjo Nina 🙂 Ti slike lepo prikazujejo in tudi sestavine imaš napisane. 😉 Čarobno leto ti želim <3