Anina kuhinja

Praznična grmada

Čas priprave: 30-40 minut

Čas kuhanja: 2x 20 minut

Količina: za okrogli pekač premera 24-26 cm ali pravokotni pekač velikosti 20x30 cm

Sestavine:

Sestavine za svetel in temni biskvit:
6 majhnih jajc
ščepec soli
15 žlic moke
15 žlic mleka
15 žlic olja
13 žlic sladkorja
2 žlici vanilin sladkorja
1 vrečka pecilnega praška

+
2 polni žlici kakava v prahu + 6 žlic mleka

Sestavine za kremo:

1 liter mleka
2 vrečki vanilijeva pudinga
170 gramov Zelene doline Gurman masla
180 gramov sladkorja v prahu

Sestavine za sladkorni preliv:
400 ml vode
150 gramov sladkorja
100 ml ruma
opcijsko 2 pesti rozin – jaz jih nisem uporabila

Dodatne sestavine:
200 gramov mletih orehov
500 ml Zelene doline Gurman sladke smetane za stepanje
2 žlici Zelene doline Gurman mascarpone sira
2 žlici sladkorja v prahu

Postopek:

Natisni

Beljake in rumenjake ločimo. Iz beljakov stepemo sneg in jim med stepanjem vmešamo sol. Rumenjakom dodamo sladkorja in jih stepamo do svetlo rumene barve.

Moko in pecilni prašek premešamo. Olje in mleko izmerimo. V zmes z rumenjaki izmenično dodajamo suhe in mokre sestavine, dokler jih ne zmanjka in zmes zmešamo le toliko kot je treba da se lepo poveže v enotno zmes. Vmešamo sneg. Polovico zmesi vzamemo stran.

V posodici zmešamo mleko s kakavom v prahu. In počasi vmešamo v eno polovico zmesi.

V izbranem namaščenem pekaču – pravokotnem ali okroglem, najprej spečemo eno polovico biskvita. Nato pa še drugo. Pečemo na 180 stopinjah nekje 20 minut, da zobotrebec pride ven čist. Biskvite ohladimo, nato pa oba razpolovimo.

V mleku skuhamo pudinga kot piše na navodilih. Kuhan puding pokrijemo s folijo za živila in popolnoma ohladimo. Maslo stopimo na najnižji temperaturi. Z metlico mu vmešamo sladkor v prahu. Popolnoma ohladimo.

Maslo s sladkorjem dodamo k pudingu in z ročnim mešalnikom miksamo dokler ne dobimo lepe enotne kreme.

Pripravimo sirup. Vodo in sladkor zavremo in kuhamo nekaj minut. Nato odstavimo in vmešamo rum. Ohladimo.

V pekač dodamo najprej svetel biskvit. Ga dobro namočimo s sirupom, premažemo s četrtino kreme in postresemo s četrtino orehov. Pokrijemo s temnim biskvitom in ponovimo. Zaključimo s svetlim biskvitom. Premažemo s kremo, potresemo z orehi in položimo v hladilnik za vsaj 4-5 ur – najbolje čez noč.

Naslednji dan stepemo smetano za stepanje skupaj s sladkorjem. Vmešamo mascarpone sir in okrasimo grmado.

Kar je kreme ostalo, prihranimo za postrežbo.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.