Anina kuhinja

Poročna torta z jogurtovo kremo, borovnicami in jagodami

Moja prva poročna torta. In to ne kar tako, ampak poročna torta za poroko mojega brata. Kar pomeni dva dni brez spanja. Sama sem že večkrat pekla torte, vendar noben dogodek, se niti najmanj ne more primerjati s poroko, saj mora biti tukaj torta pač popolna. Za piko na i, je to moja prva torta, ki sem jo okrasila s fondantom, s katerim nisem prej še nikoli delala. Rezultat – dve noči nočnih mor, hehe. 😉 Hvala bogu, sem za okraševanje torte s fondantom, imela najboljšo inštruktorico. Sestrična od mojega fanta, Katja, je namreč pravi tortni fenomen. Njene torte izgledajo kot iz revij in prav res sem vesela, da si je vzela čas in me varno pripeljala do lepega končnega izdelka.

ZAHTEVNOST: 4/5
ČAS PRIPRAVE: 2 dni

Za pekač premera 30 cm. Za 15-20 oseb.

SESTAVINE za biskvit:

– 8 jajc
-400 g moke
– 380 g sladkorja
– 2 vrečki pecilnega praška
– 1,4 dcl vode
– 1,4 dcl sončničnega olja

Sestavine za nadev:

– 0,7 litra smetane za stepanje
–  0,5 – 0,6 litra navadnega jogurta
– 4 žlice navadnega sladkorja
– 7 žlic sladkorja v prahu
– 8-10 žlic limoninega soka
– slab dcl ruma
– 3 vrečke želatine v prahu (60 g)
– 250 g borovnic
– 250 g jagod

Sestavine za polivko:

– 2 dcl mleka
– 2 žlici ruma
– 1 žlica limoninega soka
– 1 žlica sladkorja v prahu

Sestavine za okraševanje in postopek najdete tukaj.

OPIS PRIPRAVE:

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač dobro namastimo z maslom. Dno prekrijemo s peki papirjem in tudi tega namastimo, ter pomokamo.

Jajca ločimo. Iz beljakov stepemo sneg. Rumenjakom dodamo sladkor in jih penasto stepemo. Ko se prostornina zmesi podvoji in postane svetlo rumene barve lahko prenehamo stepati. V posodo zmešamo pecilni prašek z moko. V večji kozarec/posodico pa vlijemo olje in vodo. Nato v rumenjakovo zmes postopoma vlivamo malce vode, olja in sipamo moko.

Moko dodajamo skozi cedilo, torej ga presejemo. Med postopnim dodajanjem sestavin stepamo zmes z električnim mešalnikom. Zmes mora biti dokaj gosta. V tako, nato nežno s spatulo ali metlico vmešamo stepen sneg. Zmes prelijemo na pekač in ga položimo v pečico za 45 minut.

Pečen biskvit preložimo na kuhinjsko krpo in ga pustimo da se ohladi.

Če vrh biskvita ni raven ga odrežite z nožem, tako da tortni biskvit zgoraj zravnate. Ko je ohlajen, ga razrežemo na tri dele in začnemo pripravljati kremo.

Najprej operemo borovnice in jagode. Jagode razrežemo na manjše kocke. V kozarcu zmešamo vse sestavine za polivko.

Smetani dodamo navaden sladkor in jo stepemo. V drugi posodi zmešamo jogurt, limonin sok, rum, sladkor v prahu in želatino.

Ko vse te sestavine dobro premešamo, vmešamo stepeno smetano.

Tortni obod postavimo na površino, kjer bo končno stala torta. Vanj položimo prvo plast biskvita in ga namočimo s polivko.

Potresemo ga z borovnicami in premažemo z desetimi zvrhanimi žlicami kreme.

 

Dodamo drug del biskvita, ga namočimo, potresemo z jagodami in spet dodamo 10 preostalih zvrhanih žlic kreme.

 

Končamo z zadnjo plastjo biskvita, ki ga prav tako namočimo. Torto nato položimo čez noč ali vsaj za 4-5 ur v hladilnik, da se krema strdi in okusi malce povežejo.

Naslednji dan z nožem zarežite tik ob obodu in le-tega nežno odstranite.

Torto okrasite po želji. Lahko jo okrasite na enak način, kot sem jo jaz – postopek najdete tukaj.

 

 

 

Komentarji

  1. Bravo! Zmagala si! Jaz ta fondant uporabljam že zelo dolgo in je fenomenalen! V primerjavi s tičino, ki se s smetano topi, definitivno zmaga! In ja, torta izgleda mamljivo!!!! Kje pa tvoja sestrična objavlja tortice? Da si malo učke napasemo ;)! Anči, srečno n sladko še naprej! 😉

  2. Hvala Ana 😉 Pomeni veliko!
    Prav res je tale fondant super enostaven za uporabo, povrh vsega pa še super zgleda. 🙂
    Je pa to sestrična od mojega partnerja in sicer si lahko na njenem facebook profilu pogledaš njene umetnine. Najdeš jo pod imenom Katja Oven. 🙂
    Lepo si napasi učke, pa še enkrat hvala za vse lepe in spodbudne besede.
    Lep pozdravček,
    Ana

Komentarja ni mogoče oddati.