Anina kuhinja

Okraševanje poročne torte s domačim fondantom

ZAHTEVNOST: 3/5
ČAS PRIPRAVE: 2-3 ure

Za torto premera 30 cm.

SESTAVINE za fondant:

– 300 g navadnih marshmallow penic (najdete jih v mullerju)
– 6-7 žlic vode
– 640 g sladkorja v prahu
– 1-2 žlici koruznega škroba

Sestavine za masleno kremo:

– 300 g masla
– 350 g sladkorja v prahu

Okraski:

– cvetje v epruveti za sredino torte
– trak

OPIS PRIPRAVE:

V manjši posodi pripravimo kopel. Torej zavremo vodo, nato pa vročino zmanjšamo na srednjo do manjšo. V posodico nad kopeljo stresemo penice.

Penice konstantno mešamo dokler se popolnoma ne spustijo.

Sladkor v prahu presejemo. Polovico ga stresemo v posodo in na sredini naredimo luknjico. V luknjico dodamo vodo in polovico stopljenih penic. S kuhalnico začnemo vmešavati penice v sladkor.

Ko jih malce vmešamo dodamo še preostale stopljene penice in 2/3 preostalega sladkorja. Grobo zmešane sestavine stresemo na delovno površino in jih začnemo gnesti. Postopoma dodajamo še preostali sladkor, če se nam testo preveč prijema na prste. Testo gnetemo vsaj 10 minut.

Ko je testo mehko in lepo zgneteno ga zavijemo v prozorno folijo in pustimo počivati vsaj pol ure. Najbolje pa, da ga pustimo počivati kar čez noč.

Tik pred začetkom okraševanja pripravimo masleno kremo. V posodo stresemo maslo (sobne temperature) in sladkor,

ter vse skupaj stepamo dokler se prostornina še enkrat ne poveča in krema postane čisto svetlo rumene barve – skoraj bele.

S takšno kremo premažemo torto.

 

Po potrebi kremo porabimo za lepšo obliko torte, v primeru da ima torta na vrhu hribček. Torej torto s kremo lahko izravnamo.

Ko je torta premazana jo položimo v hladilnik, vsaj za 15 minut, da se krema strdi.

Med tem delovno površino potresemo s koruznim škrobom in na njem zvaljamo fondant v obliki kroga, na debelino 2 mm.

 

Torto vzamemo iz hladilnika in nanjo položimo krog. Spodnje gube nežno potegnemo z eno roko, medtem pa z drugo roko fondant lepo prislonimo na torto. Preostali fondant odrežemo.

 

 

 

 

 

V sredini torte izrežemo okroglo luknjo. Vanjo položimo šopek v epruveti.

Mali košček fondanta, ki nam je ostal zmešamo z vodo, da dobimo lepljivo zmes. S to zmesjo naredimo manjši krogec na spodnjem delu torte. Nanj pritisnemo trak. Trak nato speljemo na tesno okrog torte in ga pritrdimo s še malo leplijve zmesi na začetku.

 

 

Torto položimo v hladilnik za vsaj pol ure.

 

Veselo packanje! 😉

Komentarji

  1. Lepa prezentacija in krasna torta! Imam pa eno vprasanje. Sama sem delala okraske za cake pops iz marshmallow fondandta in po izkusnjah vem da se strdi, ko ni vec v foliji ( zato sem ga tudi uporabila za okraske) Kako je potem to s torto? Ker vem da zadeva rata res trda, kako se potem torto reze?

  2. Hvala, hvala in še enkrat hvala. 🙂

    Ne vem točno kakšno mešanico z marshmallowi si imela, vendar ta moja, je bila zelo mehka, raztegljiva in se do naslednjega dne ni prav nič strdila. Torta se je super rezala. Zato je ta recept bolj ali manj za oblekice tort in ne toliko za okraske. 🙂

  3. Ooo moj bog, kako lepo in luštno ustvarjaš! Čisto navdušena. Sem lajkala. 🙂

    Drugače pa glede fondanta je najbrž res samo v tem štos. Veliko sreče pri torti.;)

    Lep pozdravček,
    Ana

  4. Danes bom probala naredit tale fondant, z oranznimi marshmallowsi z okusom pumpkin spice, oblekla bom pa cokoladno torto narejeno brez moke. Uff se mi sline cedijo ze zdaj, ko samo mislim na to:)
    Upam da mi uspe!

  5. Ej, Anči! Dej mi povej ka naj namočeno sadno torto premažem z masleno kremo? Meni ne uspe,…vse se svaljka pod maslom in se ne da razmazat,… Danes sem jo delala, ratala je lepa, vendar sem na koncu spodaj dala kar smetani, saj sem z maslom obupala in ga bom uporabila za kakšne kekse,… ;)! Nasvet mi bo pa prav prišel v so.ko imam naročeno novo tortico ;)! Lep pozdrav!

  6. Živjo 🙂

    Jaz vidim problem bolj v tem, da si biskvit preveč namočila. Osebno bi zunanji slab cm biskvita pustila bolj ali manj nenamočen in tako bi se masleni premaz moral čisto lepo mazati. Sama osebno ne bi mazala s smetano, saj zna biti problem potem s fondantom (zna se začeti topiti). Fondant namreč ne sme priti v stik z nikakršno vodno osnovo in smetana s časom zna postati bolj

  7. Anči, marshmellow fondant se v stiku s smetano ne topi! Zato je men top! Velik boljš v več pogledih od tičine!
    Drgač pa super hvala! Ja, mazalo se ni ker je bil biskvit preveč namočen! Definitivno! Hvala ti! Sledi slikica ko bo torta gotova-če bo uspela! Ta teden sem mela tri, vse so ble super! Tale bi bla pa zmaga za presenečenje, če mi rata taka, kot sem si jo zamislila ;)! Nočko in

  8. No vidiš, vsakič se nekaj novega naučim. Sem mislila, da so značilnosti glede občutljivosti z vodo enake kot pri tičini. Vsaj tako mi je bilo rečeno. Mi bo to novo znanje prišlo zeloooo prav. 😉
    Upam, da ti je tortica uspela in kooomaj čakam slikco. Mi jo lahko pošlješ na meil 😉
    Lep pozdravček,
    Ana

  9. Ana, sem se posvetovala s slaščičarko, ki me je učila delati fondat iz marshmallow penic in je rekla da ne priporoča smetane za podlago. Mogoče le, če res drugače ne gre in se torta potem zelo hitro poje. V primeru, da ostane čez noč, pa se zna fondant začeti nežno topiti. Bom pa stoprocentno tudi sama sprobala, da preverim. 😉
    Lep pozdravček,
    Ana

  10. Ojla! Updejtam. Fondant sem naredila ze prejsnji teden in je cakal na torto cel teden:) Nekak se mi ni izslo s casom. Uspel je super, Ne vem kaj sem carala prvic ko sem packala s tem fondantom:)) Edin ko sem ga dala na torto mi je mal popokal na robu, ampak se ni pretgal. Za prvic je ok, vaja dela mojstra. 🙂

    Preden sem se spravila vse tole pacat, sem prebrala nesteto blogov in navodil

  11. Olja Maja 🙂

    Čisto zna biti, da je fondant malo pokal, ker je bil že izsušen od čakanja. Naslednjič ga rajši kar zamrzni in en dan prej daj ven, da se odmrzne, tako ostane veliko boljši. Drugače pa če je bila to ta tortica za halloween, potem res kapo dol.

    Sem malo brskala za temi povezavami in mi bodo gotovo kaj prav prišle. Sploh pa moram nujno probati varianto s

  12. Ojla! Ja je bila tale pajkova torta:) Sej na koncu je dobro izpadlo:) Hvala za nasvet, naslednjic roma v skrinjo, ce bo treba cakat na uporabo.

    Ja moras probat ganache, se posebej z marshamallovim fondantom je super, ker malo kontrira sladkosti fondanta. Okus je pa itak bozanski. Je pa res da za sadne tortice verjetno ni najboljsa izbira, bo kar maslena krema. Tud to moram se sprobat:)

  13. lep pzdrav! js delam vedno z ganache,ker maslene ne mram po okusu! tudi ko sem sinu naredila tortico (sadna krema s smetano) sem jo oblila z ganachom in je blo top, iela sm smetanovo kremo in se fondant

    1. Tudi meni maslena ni ravno najboljša, bolj ali manj zato ker je tako močna.
      Nisem še uspela sprobati z ganachem, ampak bom v kratkem. 😉

      Lepe praznike ti želim,
      Ana

  14. Mene tudi nekaj zanima. Je mogoče maso pobarvati z jedilnimi barvami? Kdaj bi bilo barvo potrebno dodati, oziroma umesti in katero bi bilo najbolje uporabiti (tekočo barvo ali v prahu)?

    1. Karolina, seveda lahko maso pobarvaš z jedilnimi barvami ampak jih boš potrebovala veliko da boš dosegla željeno obarvanost. Barvo dodaš ko imaš fondant že pripravljen in sicer jo vgneteš vanj.
      Ti pa zelo priporočam da je to tekoča barva, saj se bo lepše vmešala v testo. 😉

      Pozdravček,
      Ana

  15. Živjo.

    Zelo lepa tortica. Všečno zelo.:-D Mene pa zanima ali se lahko na ta fondant tudi piše z jedilnimi barvami? Okraske se pa pritrdi enako kot si pritrdila trak? Rada bi naredila torto za krst za mojo pikico, sicer bo pravokotna in morda po robovih ne bo prišlo tako lepo zapognjeno, ampak bi rada naredila po tem tvojem receptu. Hvala.

    Lep pozdravcek.

Komentarja ni mogoče oddati.