Anina kuhinja

Polnozrnati kolač s pršutom in sirom

Toplo sladkano mleko spredaj. Vzadaj moka s soljo, oljem in v sredini kvas.

 

Zgneteno testo ob nenarezanem pršutu.

 

Zgneteno testo ob narezanem pršutu in naribanem siru.

 

Vgneten pršut in sir v testu.

 

Kolač pred peko.

 

Pečen kolač.

 

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
ČAS PEKE: 45-50 minut

Za manjši okrogli pekač. ( pekač za torte )

SESTAVINE:

– 400-450 g polnozrnate moke
– 3,5 dcl mleka
– 1 vrečka suhega kvasa
– 1,5 čajne žličke soli
– ščepec sladkorja
– 4 žlice olivnega olja
– 150 g pršuta
– 200-300 g naribanega sira ( edamec, mocarela )
– maslo

OPIS PRIPRAVE:

V posodo stresemo mok. Ob strani potresemo sol in zlijemo olje. Na sredini naredimo luknjico in vanjo stresemo kvas. V manjši posodici pogrejemo mleko in mu dodamo sladkor. Mleko mora biti toplo, ne vroče.  Mleko nato zlijemo v luknjico in sproti mešamo s kuhalnico od znotraj proti ven, tako da kvas ne pride v stik s soljo pri robu dokler ni vmešan v moko. Testo nato zgnetemo. Testo mora biti mehko in se ne sme prijemati na prste. Gnetite testo vsaj 10-15 minut. V primeru da se testo prijema prstov dodajte malce moke. Takšno testo nato pustite vzhajati kakšnih 20 minut. Med tem na manjše kocke narežemo pršut in naribamo sir.
V vzhajano testu nato vgnetemo 70 g narezanega pršuta (približno polovico) in dobrih 100 g sira.  Okrogli pekač (pekač za torte, ki se mu obroč lepo sname) dobro namastimo z maslom  (v primeru da pekač ne bo dovolj namaščen se vam pečen kolač ne bo lepo ločil od pekača).Testo nato lepo razporedimo po pekaču in mu pri krajeh naredimo manjši rob. Na sredino do narejenega dvignjenega roba, nato potresemo preostali narezan pršut in ga prekrijemo s preostalim sirom. Vse skupaj nato položimo v pečico in jo priklopimo na 180 stopinj. Tako bo z ogrevanjem pečice počasi vzhajal tudi kolač. Ali je kolač pečen preverimo tako da vanj zapičimo konico noža in če na njej ne ostane sledi, je kolač pečen.
Pečenemu kolaču nato odstranimo železni ovoj od tortnega modela in ga razrežemo na koščke. Zraven postrežemo solato ali pa ga ohladimo in ga postrežemo k narezku.


Dober tek!