Anina kuhinja

Polenta žemljice

Čas priprave: 20-25 minut

Čas kuhanja: 15 minut

Količina: 10-12 žemljic

Sestavine:

Sestavine:
700 gramov moke
30 gramov svežega kvasa
450 ml polnomastnega mleka
250 gramov kuhane slane polente (kuhane na vodi ali mleku)
50 gramov masla
12 gramov soli
2 žlici sladkorja
1 čajna žlička medu

Postopek:

Natisni

Mleko segrejemo. Polovici vmešamo med in nadrobimo kvas. Pustimo da vzhaja 10 minut in vmes pripravimo ostalo.

V drugo polovico mleka dodamo sladkor, narezano maslo, da se omehča, in kuhano polento.

V moko najprej vmešamo vzhajan kvas, nato sol, nato mlečno mešanico s polento. Gnetemo 15-20 minut – če imate kuhinjskega robota njemu prepustite delo.

Testo pustimo vzhajati eno uro – vmes si skuhamo kavo ali čaj in se sproščamo. 😉

Razdelimo ga na 10-12 delov (odvisno od željene velikosti štručk). Vsak del posebej oblikujemo v kroglico. Vsako kroglico malce zvaljamo v obliko elipse in na sredini čisto do dna močno pritisnemo ročaj kuhalnice.

Odložimo na papir za peko.

Štručke pokrijemo in vzhajamo 30 minut.

Nato jih pečemo na 200 stopinj 10 minut, z vključeno paro ali dodanim kozarčkom vode na dnu, če parne pečice nimate. Po desetih minutah premažemo z oljem in pečemo še 5 minut.

Pečene pokrijemo z vlažno krpo, če želimo mehko skorjo. Če želimo hrustljavo pa jih ohladimo na rešetki.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.