Sestavine:
Sestavine:
1000 gramov moke
750 ml polnomastnega mleka
70 gramov masla
20 gramov soli
60 gramov svežega kvasa
3 žlice sladkorja
+
oljčno olje za premaz
Opcijsko premažemo s provansalskim oljem – v olje dodamo 1 čajno žličko suhega rožmarina, timijana, bazilike in 1/3 čajne žličke posušenega pehtrana
Postopek:
NatisniMleko segrejemo do toplega. V polovico narežemo maslo. V drugo polovico vmešamo sladkor in nadrobimo kvas.Pustimo ga vzhajati 10 minut.
Moko presejemo v skledo. V moko najprej vmešamo vzhajan kvas. Nato dodamo sol. Na koncu pa še masleno mleko. Gnetemo 20 minut. Nato oblikujemo hlebček in ga pustimo vzhajati eno uro.
Po tem času ga razdelimo na 70 gramske delčke. Vsak del posebej oblikujemo v hlebček/kroglico. Med delom s hlebčki preostale pokrijemo s krpo. Vsako kroglico razpolovimo in ustvarimo dva tanka svaljka. Konce z vodo potapkamo in združimo, ter svaljka prepletemo. Na koncu spet stisnemo skupaj in zvijemo v polžka. Končni del zavihamo pod polžek.
Polagamo jih na papir za peko in jih tam pustimo vzhajati 20 minut.
Nato jih pečemo v segreti pečici na 200 stopinj (zgoraj/spodaj – zgornja tretjina pečice) 12 minut.
Po tem času premažemo z oljem ali zeliščnim oljem in pečemo še 2-3 minute.
Pletene praznične štručke s provansalskimi zelišči sem pripravila s pomočjo Boschevega Optimum robota in njihove vrhunske kombinirane parne pečice, ki jo najdete tukaj.