Sestavine:
- 400 gramov piščančjih prsi
- 1/2 čebule
- 2 manjša korenja
- 1 srednje velik krompir
- ščepec belega popra, muškatnega oreščka in peteršilja
- sol po okusu
- 600 ml vode (še bolje- jušne osnove)
- 1 pest zamrznjenega graha
- 2 zravnani žlici moke
- 2 žlici masla
- 2 dcl mleka
- 200 gramov listnatega testa
- 1 jajce
- črn ali zelen poper v zrnu
Postopek:
Natisni- Najprej pripravite pajke. Stepete 1 jajce. Pripravite si večji peki papir, kjer boste pajke sestavljali.
Izrežete krog v velikosti vaše jušne posodice ali ramekina. - Krog postavite na peki papir in ga na tanko premažete s stepenim jajcem. Oblikujete manjši pravokotnik, na katerega boste pričvrstili noge.
- Pravokotnik položite na sredino kroga in ga prav tako namažete s stepenim jajcem. Izrežete 4 dolge in tanke trakove. Pričvrstite jih na pravokotnik, tako da dobite 8 nog.
- Izrežete malce večji pravokotnik in ga tesno zvijete v trup. Izrežete še malce ožji pravokotnik, in ga oblikujete v glavico. Oboje pritrdite na pritrjene noge. Ponovno premažete z jajcem in vtisnete oči, za katere uporabite cela zrna popra.
- Pripravljene pajke položite za čas kuhanja obare v hladilnik, da se testo ohladi in se vam med peko ne bo razlezlo.
- V posodi najprej popečemo na drobno narezano čebulo. Ko se spusti in nežno zarumeni, dodamo narezano piščančje meso.
- Vsebino solimo, popopramo in ji dodamo muškatni orešček, ter peteršilj. Meso pražimo toliko časa, da se obarva.
- Nato pa mu dodamo na drobno narezan krompir in korenje. Pražimo dokler se na dnu posode ne prime nekaj sestavin in se dno rjavo obarva. Takrat zalijemo z juho ali vodo. Pokrijemo in zavremo. Ko zavre, temperaturo znižamo na manjšo in obaro kuhamo nadaljnih 15 minut.
- Po tem času dodamo zamrznjen grah in vse skupaj kuhamo še dobrih 5 minut. Medtem pripravimo drugi del obare.
- V kozici segrejemo maslo. Ko se stopi, dodamo moko in jo pražimo toliko časa, da se nekaj časa dobro peni. Takrat je kuhana. Pazimo, da ne spremeni barve v rjavo. Ko je moka skuhana, zalijemo z mlekom.
- Vsebino zavremo da se zgosti, nato pa jo med rednim mešanjem prilijemo v skuhano obaro. Obaro zavremo, da se tudi ta zgosti, nato pa jo prelijemo v jušne posodice. Napolnimo jih skoraj do vrha.
- Na vrh položimo pripravljene pajke in vse skupaj položimo v segreto pečico na 200 stopinj za 10-15 minut (ko se testo zlato rjavo obarva je pečeno).
- Obaro postrežemo.
Tako zelo slastna gosta obara, da se vam bo po njej sanjalo še nekaj časa. Da pa jo bodo z veseljem jedli tudi vaši najmlajši, pa poskrbijo pajkci na vrhu. 😉
Super ideja tudi za večerjo na noč čarovnic. 😉