Anina kuhinja

Pirine kokosove rolice/gnezdeca

Čas priprave: 40 minut

Čas kuhanja: 30 minut

Količina: 20 gnezdec

Sestavine:

  • Sestavine za testo:
  • 500 ml mleka
  • 20 gramov kvasa
  • 850 gramov pirine moke
  • 100 gramov masla
  • 5 žlic medu
  • 1 žlica burbonskega vanilijevega sladkorja
  • 3 žlice ruma
  • 1 zravnana čajna žlička soli
  • limonina lupinica ene limone ali 1/3 čajne žličke posušene limonine lupinice
  • Sestavine za nadev:
  • 200 gramov kokosovih kosmičev (grobe kokosove moke)
  • 200 ml sladke smetane
  • 2 žlici kristalnega sladkorja
  • 1 žlica vanilijevega sladkorja
  • 2 beljaka
  • Ostale sestavine:
  • 1 rumenjak
  • 3 žlice mleka

Postopek:

Natisni
  1. Mleko segrejemo do toplega. V polovico vmešamo čajno žličko medu in nadrobimo kvas, ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati vsaj 10–15 minut. (moj je tako pridno vzhajal, da mi je umazal tudi krpo 😉 )

  2. V drugo polovico dodamo preostali med, narežemo maslo in počakamo, da se v mleku počasi stopi. Dodamo mu rum in limonino lupinico.

  3. Moko presejemo in v sredini naredimo luknjo. V moko ob njej najprej vmešamo vzhajan kvas.

  4. Nato vmešamo sol in nazadnje še stopljeno maslo v mleku ter rum.

  5. Testo zgnetemo. Nastalo testo bo dokaj lepljivo, kar naj vas ne prestraši, takšno namreč mora biti. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem slabo uro.

  6. Med vzhajanjem testa pripravimo nadev.Smetano, kristalni sladkor in vanilijev sladkor zavremo. Primešamo kokos in ohladimo (sama sem ga razporejenega hladila na krožniku, saj je tako hitreje).

  7. Beljaka stepemo v čvrst sneg in ga nežno vmešamo v ohlajen kokosov nadev.

  8. Testo razvaljamo na pravokotnik debeline polovice centimetra.

  9. Po testu razmažemo nadev. Na notranjem robu, kjer bomo začeli z zvijanjem, nadev namažemo čisto do robu. Na zunanjem robu pa pustimo dober centimeter testa nenamazan.

  10. Testo zvijemo v tesno rolado in ga narežemo na koščke debeline 2-3 cm.

  11. Odrezane rolice položimo v dobro namaščen pekač. Med sabo jim pustimo vsaj 1-2 cm prostora. V pekaču jih pustimo vzhajati 30 minut. Premažemo jih, z zmešanim rumenjakom z mlekom.

  12. Vzhajane položimo v segreto pečico (zgornjo tretjino) na 180 stopinj za 25-30 minut.

  13. Pečene pokrijemo z vlažno krpo, da bo skorja postala mehka.

Imate radi kokos? No, tudi če ga nimate, vam bo ta sladica gotovo dobro vzbudila brbončice. 😉