Sestavine:
- Sestavine za testo:
- 500 ml mleka
- 20 gramov kvasa
- 850 gramov pirine moke
- 100 gramov masla
- 5 žlic medu
- 1 žlica burbonskega vanilijevega sladkorja
- 3 žlice ruma
- 1 zravnana čajna žlička soli
- limonina lupinica ene limone ali 1/3 čajne žličke posušene limonine lupinice
- Sestavine za nadev:
- 200 gramov kokosovih kosmičev (grobe kokosove moke)
- 200 ml sladke smetane
- 2 žlici kristalnega sladkorja
- 1 žlica vanilijevega sladkorja
- 2 beljaka
- Ostale sestavine:
- 1 rumenjak
- 3 žlice mleka
Postopek:
Natisni- Mleko segrejemo do toplega. V polovico vmešamo čajno žličko medu in nadrobimo kvas, ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati vsaj 10–15 minut. (moj je tako pridno vzhajal, da mi je umazal tudi krpo 😉 )
- V drugo polovico dodamo preostali med, narežemo maslo in počakamo, da se v mleku počasi stopi. Dodamo mu rum in limonino lupinico.
- Moko presejemo in v sredini naredimo luknjo. V moko ob njej najprej vmešamo vzhajan kvas.
- Nato vmešamo sol in nazadnje še stopljeno maslo v mleku ter rum.
- Testo zgnetemo. Nastalo testo bo dokaj lepljivo, kar naj vas ne prestraši, takšno namreč mora biti. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem slabo uro.
- Med vzhajanjem testa pripravimo nadev.Smetano, kristalni sladkor in vanilijev sladkor zavremo. Primešamo kokos in ohladimo (sama sem ga razporejenega hladila na krožniku, saj je tako hitreje).
- Beljaka stepemo v čvrst sneg in ga nežno vmešamo v ohlajen kokosov nadev.
- Testo razvaljamo na pravokotnik debeline polovice centimetra.
- Po testu razmažemo nadev. Na notranjem robu, kjer bomo začeli z zvijanjem, nadev namažemo čisto do robu. Na zunanjem robu pa pustimo dober centimeter testa nenamazan.
- Testo zvijemo v tesno rolado in ga narežemo na koščke debeline 2-3 cm.
- Odrezane rolice položimo v dobro namaščen pekač. Med sabo jim pustimo vsaj 1-2 cm prostora. V pekaču jih pustimo vzhajati 30 minut. Premažemo jih, z zmešanim rumenjakom z mlekom.
- Vzhajane položimo v segreto pečico (zgornjo tretjino) na 180 stopinj za 25-30 minut.
- Pečene pokrijemo z vlažno krpo, da bo skorja postala mehka.
Imate radi kokos? No, tudi če ga nimate, vam bo ta sladica gotovo dobro vzbudila brbončice. 😉