Sestavine:
240 gramov dolgozrnatega riža
2 manjši cukini bučki
2 korenja
1 večja čebula
1 pest graha
2 manjša brancina
1 liter jušne osnove ali juhe
1 dcl mleka
1 čajna žlička paradižnikove mezge
1 čajna žlička soli
1/3 čajne žličke kurkume
poper po okusu
2 stroka česna
1 vejica svežega peteršilja
Postopek:
NatisniČebulo in česen, ter peteršilja narežemo na drobno. Bučko in korenje narežemo na večje koščke. Ribo oplaknemo in obrišemo, ji zarežemo dve rezini, ter posolimo.
Riž speremo. Stresemo ga v pekač. Dodamo zelenjavo, premešamo. Juho/vodo in mleko zavremo, vmešamo sol, poper, mezgo in prelijemo čez riž in zelenjavo. Premešamo. Na vrh položimo ribi in pokrijemo.
Položimo v segreto pečico na 200 stopinj za 45 minut. Zadnje 20 minut pokrov odkrijemo.
Pečeno rižoto z bučko, korenjem in celim brancinom sem pripravljala v keramični posodi znamke Emile Henry. Več o njej najdete tukaj. Posoda je vrhunska in poskrbi za neverjetno vlažno jed. Posodo sem sama že vsaj 5x oprala v pomivalnem stroju in ostaja popolnoma nedotaknjeno enaka kot ko sem jo prvič videla.
Prav tako se nanjo ni popolnoma nič prijelo – bila sem šokirana. Zdaj šele vidim zakaj se za dobro kermaiko splača zapraviti euro več.
Pri pripravi sem uporabljala moje nove japonske nože Global in Kasumi. Vrhunski so! Več informacij o njih pa tukaj in tukaj.