Sestavine:
Sestavine za bajadero:
200 gramov piškotov (keksov)
200 gramov mletih orehov
120 ml vode
120 gramov masla ali margarine
1 čajna žlička rumove arome ali 1-2 žlici ruma
1 čajna žlička vanilijeve arome ali 1 vrečka vanilijevega sladkorja
30 gramov sladkorja
125 gramov bele čokolade
Sestavine za belo čokoladni obliv:
300 gramov bele čokolade
150 ml sladke smetane
1 polna pest orehov – grobo narezanih
Postopek:
NatisniPiškote zmeljemo do finega in zmešamo z orehi.
Maslo, sladkor, vodo in arome stopimo na štedilniku na srednji temperaturi v enotno zmes. Belo čokolado stopimo v kozici na najnižji temperaturi ali nad vodno kopeljo.
Vse pripravljene sestavine zmešamo v fino zmes. Ta nastane bolj tekoča, ampak brez skrbi, ko se bo ohladila se bo lepo očvrstila. 😉
Zmes razporedimo po pekaču premazanim z oljem. Sama sem uporabila kar Alufix pekač za enkratno uporabo v katerem lahko brez slabe vesti bajadere tudi lepo zrežem. Pekač nadevam z zmesjo pokrijemo s folijo za živila in položimo v hladilnik za uro.
Sladko smetano zavremo, odstavimo in vanjo dodamo belo čokolado. Mešamo da se lepo stopi in jo prelijemo čez ohlajeno zmes za bajadere. Ponovno pokrijemo s folijo in položimo v hladilnik za 1-2 uri. Po tem času potresemo z drobno narezanimi orehi, jih z rokami nežno potisnemo v beločokoladni obliv in ponovno pokrijemo s folijo, ter položimo v hladilnik za vsaj še 2-3 uri, najbolje pa kar čez noč.
Zrežemo na poljubne rezine. Te naj bodo bolj drobne, saj so bajadere zelo nasitne. 😉
Orehove bajadere z belo čokoladnim oblivom sem pripravljala v sodelovanju z Alufix in sicer s pomočjo Alufix folije za živila in v Alufix pekaču, ki ga lahko vidite na sliki. 🙂