Anina kuhinja

Orehove bajadere z belo čokoladnim oblivom

Čas priprave: 15 minut

Čas kuhanja: hlajenje vsaj 5-6 ur - najbolje čez noč

Količina: pekač velikosti 20x30 cm

Sestavine:

Sestavine za bajadero:
200 gramov piškotov (keksov)
200 gramov mletih orehov
120 ml vode
120 gramov masla ali margarine
1 čajna žlička rumove arome ali 1-2 žlici ruma
1 čajna žlička vanilijeve arome ali 1 vrečka vanilijevega sladkorja
30 gramov sladkorja
125 gramov bele čokolade

Sestavine za belo čokoladni obliv:
300 gramov bele čokolade
150 ml sladke smetane
1 polna pest orehov – grobo narezanih

Postopek:

Natisni

Piškote zmeljemo do finega in zmešamo z orehi.

Maslo, sladkor, vodo in arome stopimo na štedilniku na srednji temperaturi v enotno zmes. Belo čokolado stopimo v kozici na najnižji temperaturi ali nad vodno kopeljo.

Vse pripravljene sestavine zmešamo v fino zmes. Ta nastane bolj tekoča, ampak brez skrbi, ko se bo ohladila se bo lepo očvrstila. 😉

Zmes razporedimo po pekaču premazanim z oljem. Sama sem uporabila kar Alufix pekač za enkratno uporabo v katerem lahko brez slabe vesti bajadere tudi lepo zrežem. Pekač nadevam z zmesjo pokrijemo s folijo za živila in položimo v hladilnik za uro.

Sladko smetano zavremo, odstavimo in vanjo dodamo belo čokolado. Mešamo da se lepo stopi in jo prelijemo čez ohlajeno zmes za bajadere. Ponovno pokrijemo s folijo in položimo v hladilnik za 1-2 uri. Po tem času potresemo z drobno narezanimi orehi, jih z rokami nežno potisnemo v beločokoladni obliv in ponovno pokrijemo s folijo, ter položimo v hladilnik za vsaj še 2-3 uri, najbolje pa kar čez noč.

Zrežemo na poljubne rezine. Te naj bodo bolj drobne, saj so bajadere zelo nasitne. 😉

Orehove bajadere z belo čokoladnim oblivom sem pripravljala v sodelovanju z Alufix in sicer s pomočjo Alufix folije za živila in v Alufix pekaču, ki ga lahko vidite na sliki. 🙂

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.