Anina kuhinja

Omaka iz ostankov svinjske pečenke

Svinjska pečenka. ( začinjena kakor svninjska ribica, za katero recept najdete tukaj )

Pokuhavanje popražene čebule in narezanega mesa, po dodani jušni osnovi.

Dodajanje zmešane vode z moko v omako.

Omaka kot priloga k polenti.

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 30 minut

Za 4 osebe.

SESTAVINE:

– 2 veliki čebuli
– ostanki svinjske pečenke
– 2-3 dcl jušne osnove ( če je nimate jo nadomestite z vodo in govejo kocko )
– 1 zvrhana čajna žlička rdeče paprike v prahu
– 2 lovorjeva lista
– ščepec popra, soli
– zravnana čajna žlička paradižnikove mezge
– 1 žlica moke

OPIS PRIPRAVE:

   Čebulo narežemo na koščke in jo popečemo na segretem olju v ponvi. Ko začne postajati rumenkasto rjave barve ji dodamo na majhne koščke narezano pečenko. Vse skupaj pražimo kakšnih slabih pet minut, nato pa prilijemo jušno osnovo, in ji dodamo sol, poper, paradižnikov koncentrat in papriko v prahu. Vse skupaj malce pokuhamo.
   Medtem v manjšem kozarcu zmešamo slab dcl vode in mu dodamo 1 zravnano žlico moke. Vse skupaj dobro zmešamo, da ne bodo nastale grudice v omaki, ter med rednim mešanjem prilijemo k omaki. Omaki dodamo raztrgana lovorjeva lista in jo zavremo da se lepo zgosti. Lovorjeva lista na koncu poberemo ven, saj sta že prispevala aromo in omako postrežemo.
   Priporočam jo kot prilogo k polenti, ali kot omako za testenine, lahko pa tudi kot prilogo k raznim različicam pripravljenega krompirja.

DOBER TEK