Anina kuhinja

Nemška slivova pita iz kvašenega medenega testa

Čas priprave: 30 minut + vzhajanje

Čas kuhanja: 40 minut

Količina: 1x pita premera 32 cm ali večji pravokotni pekač

Sestavine:

400 gramov bele pirine moke (ali navadne bele ali črne)
200 ml mleka
2/3 kocke kvasa Fala
2 rumenjaka
2 žlici ruma
4 žlice svetlega medu (akacijev, cvetlični)
1/3 čajne žličke soli
20-30 sliv
2 žlici sladkorja za posip
1 jajce + 1 žlica vode za premaz
1 žlica masla za premaz

+ 2 žlici medu

Postopek:

Natisni

Moko presejemo. Mleko segrejemo do toplega in mu vmešamo žlico medu, ter vanj nadrobimo kvas. Posodo pokrijemo in kvas pustimo vzhajati nekih 10 minut.

V večjo skledo dodamo moko in ji vmešamo vzhajan kvas. Nato vmešamo sol, rumenjake, preostali med, rum in mešamo da se sestavine povežejo v testo.

Testo pustimo počivati 1 uro.

Vzhajano testo razporedimo po namaščenem pekaču z maslom.

Po testu razporedimo razkoščičene slive narezane na četrtine. Robove testa premažemo s stepenim jajcem z vodo. Vse skupaj potresemo s sladkorjem in pustimo vzhajati 25-30 minut.

Vzhajano pito položimo v segreto pečico na 200 stopinj za 12 minut, nato pa temperaturo znižamo na 180 stopinj in pito pečemo nadaljnih 35 minut.

Če je barva testa dovolj zapečena za vaš okus, pito med peko pokrijte z aluminijasto folijo.

Pečeno pito nežno (ne tesno) pokrijemo s folijo in pustimo da se vsaj malo ohladi, preden jo režemo. Še toplo pito, pokapamo z medom po pečenih slivah.

Nemška slivova pita iz kvašenega medenega testa je odlična jesenska sladica, sploh v času ko je v obilju domačih sliv. Ko sliv ni več, enak recept lahko uporabite in namesto sliv uporabite, jabolka ali hruške.