Anina kuhinja

Neapolitanska torta ali torta planica

Čas priprave: 1-2 ure

Čas kuhanja: 20 minut

Količina: torto premera 20-24 cm (pri 20 cm premera bo višja, pri 24cm pa nižja)

Sestavine:

Sestavine za biskvit:
2 jajci
70 gramov moke
35 gramov grenkega kakava v prahu
100 gramov sladkorja (lahko je 20 gramov tega sladkorja vanilijev sladkor)
ščepec soli
1 čajna žlička pecilnega praška
40 ml sončničnega ali drugega rastlinskega olja
30 ml vode

Sestavine za vanilijevo kremo:
400 ml mleka
1 vrečka vanilijevega pudinga
200 ml sladke smetane za stepanje
2 žlici sladkorja
4 lističev želatine v lističih
1-2 žlici limoninega soka
1 čajna žlička ruma
1 žlica sladkorja v prahu
semena vanilijevega stroka – za boljši okus – opcijsko

Sestavine za jagodno kremo:
400 ml mleka
1 vrečka vanilijevega pudinga
200 ml sladke smetane za stepanje
2 žlici sladkorja
4 lističev želatine v lističih
25 gramov liofiliziranih jagod – ali 2 čajni žlički naravnega rdečega barvila ali namesto 200 ml mleka, uporabite 200 ml zmiksanih svežih/odmrznjenih jagod v fino kašo
1 čajna žlička naravne rdeče barve
3-5 žlic limoninega soka – po okusu
1 žlica sladkorja v prahu

Dodatno:
100 ml vode + žlica mareličnega ali jagodnega džema
2 Moji štruklji štruklja čokoladni 4-je 
ali čokoladnega štruklja

Postopek:

Natisni

Najprej pripravimo biskvit. Pekač namastimo. Moko, kakav in pecilni prašek premešamo. Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg in jim med stepanjem dodamo ščepec soli.

Rumenjakom dodamo sladkor in jih stepamo vsaj 10 minut, da se prostornina poveča za vsaj še enkrat in postane zmes svetlo rumena.
Olje in vodo izmerimo v merilni lonček.

V rumenjakovo zmes po treh delih dodajamo suhe in tekoče sestavine, dokler ni vse vmešano.

Prelijemo v pekač in položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 20 minut.

Ohladimo, nato pa namočimo z vodo zmešano z džemom. Pustimo v obodu za torto, ker bomo kasneje čez zlili kremo.

Nato pripravimo kremi. Liofilizirane jagode zmiksamo v prah. Najprej pripravimo vanilijev del. Dve tretjini mleka pripeljemo do točke tik pred vretjem. V preostalo tretjino vmešamo prašek za vanilijev puding in sladkor. Vmešamo v vroče mleko in kuhamo da se puding zgosti in skuha. Prelijemo in pokrijemo s folijo za živila, ter počakamo da se puding popolnoma ohladi.

Nato pripravimo jagodni del. Dve tretjini mleka pripeljemo do točke tik pred vretjem. V preostalo tretjino vmešamo prašek za vanilijev puding, jagodni prah in sladkor. Vmešamo v vroče mleko in kuhamo da se puding zgosti in skuha. Za bolj živo barvo lahko dodamo čajno žličko naravnega rdečega barvila. Prelijemo in pokrijemo s folijo za živila, ter počakamo da se puding popolnoma ohladi.

Najprej zaključimo vanilijevo kremo. Vanilijev puding z metlicami temeljito zmešamo v gladko kremo. Dodamo limonin sok in rum. Sladko smetano skupaj s sladkorjem v prahu (le 150 ml) stepemo do mehkega – ob dvigu metlic se cofki zapognejo nazaj. Želatino namočimo v mrzlo vodo za 10 minut. Takšno ožamemo in dodamo k 50 ml smetane v kozico. Na nizkem ognju segrevamo da se popolnoma stopi. Vmiksamo v hladen vanilijev puding. Počasi vmešamo smetano in po okusu dodamo še malo limoninega soka ali sladkorja v prahu. Četrtino kreme prihranimo za okras. Ostalo vlijemo na čokoladni biskvit in postavimo v hladilnik za 2 uri ali za 30 minut v zamrzovalnik.

Štruklje razporedimo v dve vrsti in izrežemo krog ki je za dober centimeter manjši od premera torte. Zrezane štruklje preložimo na ohlajeno prvo plast vanilijeve kreme.

Nato pripravimo jagodni del. Jagodni puding z metlicami temeljito zmešamo v gladko kremo. Dodamo limonin sok. Sladko smetano skupaj s sladkorjem v prahu (le 150 ml) stepemo do mehkega – ob dvigu metlic se cofki zapognejo nazaj. Želatino namočimo v mrzlo vodo za 10 minut. Takšno ožamemo in dodamo k 50 ml smetane v kozico. Na nizkem ognju segrevamo da se popolnoma stopi. Vmiksamo v puding. Počasi vmešamo smetano in po okusu dodamo še malo limoninega soka ali sladkorja v prahu. Četrtino kreme prihranimo za okras. Ostalo vlijemo nad vanilijevo kremo in postavimo v hladilnik za 2 uri ali za 30 minut v zamrzovalnik.

S tankim nožem ob robu oboda izrežemo torto. Obod razširimo in počasi odstranimo. Z ravnim nožem nežno zdrsimo ob torti da poravnamo kremo.

Prihranjeni kremi dodamo v brizglano vrečko in nabrizgamo okrasne cofke na vrh torte. Okrasimo z raznimi sladkornimi okraski, rožami ali svežimi jagodami.

Neapolitanska torta ali torta planica je nastala z neverjetno slastnimi štruklji iz Moji štruklji, ki jih lahko naročite tudi na dom. Njihovo izbiro, ki ponuja veliko različnih slanih in sladkih štrukljev si lahko ogledate tukaj. 😉

Komentarji

*Zahtevano

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

[sg_popup id=1]