Anina kuhinja

Nadevana pečena paprika s paradižnikovo omako

Pripravljene sestavine.

Kuhan riž na cedilu.

Praženje mletega mesa s čebulo in česnom.
Nadevane paprike, potresene s sirom in v prpravi na peko.

Paradižnikova omaka pred vmešanjem vode z moko.

ZAHTEVNOST: 3/5
ČAS PRIPRAVE: 1 ura

Za 4 osebe.

SESTAVINE:

– 3 paprike ( rdeče ali rumene )
– 6-7 pesti riža
– 1 čebula
– 2 stroka česna
– 400-500 g faširanega mesa
– 1-1,5 dcl jušne osnove ( lahko v vodi raztopimo govejo kocko, če jušne osnove nimamo)
– ščepec soli, popra, peteršilja

ZA PARADIŽNIKOVO OMAKO:

– 500 ml paradižnikovega pireja- pelatov
– 1 čajna žlička paradižnikovega koncentrata
– 1 žlica moke
– sol, poper in majhen ščepec sladkorja
– peteršilj
– 1 čebula

OPIS PRIPRAVE:

   Najprej pristavimo pečico na 220 stopinj. Nadaljujemo z pripravo paprik, in  sicer jih prepolovimo in očistimo. Nato narežemo čebuli in česen. Faširanemu mesu dodamo sol, poper in peteršilj, ter ga dobro premešamo.
   Pristavimo posodo z soljeno vodo in jo zavremo. Ko zavre ji dodamo riž in ga kuhamo 20 minut na srednji vročini. Skuhanega odcedimo in malce prelijemo z vodo, da večino škroba odplaknemo. Če se vam zdi malce premalo kuhan, ne skrbite ker se bo dokončno skuhal oziroma spekel v pečici.
   V ponvi segrejemo olje in mu dodamo česen, ki ga le malce popečemo ( kakšno sekundo ), nato pa mu dodamo še polovico narezane čebule( druga polovica je za paradižnikovo omako), ki jo pražimo kakšne par minutk, na koncu pa v ponev stresemo še meso in vse skupaj pražimo. Ko meso ni več rdeče barve, in je že kakšne par minut pražen, mu prilijemo jušno osnovo, ter vse skupaj ob dokaj rednim mešanjem pokuhavamo dokler bolj ali manj vsa tekočina ne izhlapi.
   Mesni osnovi primešamo kuhan riž. Nato s tem nadevamo paprike in jih položimo na dobro namaščen pekač. Paprike malce posujemo z naribanim sirom in pokrijemo z aluminijasto folijo ter položimo v segreto pečico. Pečemo jih slabo uro.
   Nadaljujemo z paradižnikovo omako, ki jo pripravimo zadnjih 15 minut preden so pečene paprike. Najprej popečemo čebulo na olju. Ji dodamo peteršilj in sol ter poper, in jo pražimo dokler lepo ne zarumeni. Dodamo ji narezane paradižnike, ali pelate iz konzerve ter jih z električnim mešalnikom dobro zmiksamo. Prilijemo ji kakšne 2 dcl vode in ji dodamo paradižnikov koncentrat. Vse skupaj premešamo in pustimo da zavre.  Medtem v 1 dcl vode dobro vmešamo moko, in vse to počasi vmešamo v paradižnikovo omako. Počakamo še da zavre in medtem redno mešamo. Moka bo povzročila da bo omaka malce bolj gosta, če imate rajši redke omake moke ne dodajte. Na koncu dodajte še čisto mali ščepec sladkorja in ste končali.
   Pečene paprike postrežite položene na paradižnikovo omako.

DOBER TEK