Anina kuhinja

Morska rižota s paradižnikovo salso in maslenimi tigrastimi kozicami

Čas priprave: 20-25 minut

Čas kuhanja: 15-20 minut

Količina: 2-3 osebe

Sestavine:

Sestavine za rižoto:
130-140 gramov arborio riža
1 manjša rumena čebula
2 stroka česna
1 dcl suhega belega vina
400-500 ml piščančje jušne osnove (ali vode)
2 polni žlici mascarpone sira
3 žlice naribanega parmezana
1 žlica masla
20-30 ml sladke smetane
1/2 čajne žličke soli

Sestavine za paradižnikovo salso:
1-2 žlici oljčnega olja
2 večja paradižnika
pest češnjevih paradižnikov
2 stroka česna
nekaj listov sveže bazilike
1/3-1/2 čajne žličke sladkorja
1/4 čajne žličke soli – oziroma po okusu

Ostale sestavine:
10-15 tigrastih kozic
1 žlica oljčnega olja
1 žlica masla

+
vejica svežega peteršilja
limona za pokapanje

Postopek:

Natisni

Kozice očistimo in pustimo na sobni temperaturi za čas priprave rižote.

Čebulo in česen na drobno narežemo. Ponev segrejemo na srednjo do višjo temperaturo. V kolikor imamo Tefalovo ponev počakamo da se senzor toplote obarva rdeče. Dodamo žlico olja in na njem popražimo čebulo. Med praženjem jo posolimo, da se bo hitreje spustila.

Ko se čebula spusti dodamo riž. Pražimo minuto ali dve, nato pa vmešamo česen. Ko zadiši prilijemo vino. Ko se vino pokuha dodamo zajemalko juhe. Če je juha slana ne solimo dodatno, v kolikor ni slana pa riž solimo.

Rižu prilivamo juho dokler se ne skuha. Takšnega odstavimo in mu dodamo smetano, mascarpone sir, parmezan in maslo. Počakamo nekaj minut da se sestavine stopijo, nato pa vmešamo.

Med kuhanjem riža drobno narežemo paradižnik. Češnjevce razčetverimo in pustimo pri miru. V segreto ponev dodamo žlico olja in na njem popražimo drobno narezan česen. Ko zadiši vmešamo narezan paradižnik. Kuhamo ga nekaj minut, da se spusti, nato pa dodamo še češnjeve paradižnike. Solimo, sladkamo in kuhamo dokler večina tekočine ne izhlapi, pa vseeno češnjevi paradižniki še obdržijo malo oblike. Odstavimo in vmešamo drobno narezano baziliko.

Ponev za kozice segrejemo na srednjo do višjo temperaturo (6-7/9). Dodamo žlico olja in na njem pražimo kozice neke 3-4 minute, da se na obeh straneh lepo popečejo in rožnato obarvajo. Ponev odstavimo in dodamo žlico masla. Počakamo da se maslo stopi, nato pa premešamo.

V krožnike najprej dodamo kremno rižoto, nato salso, nazadnje pa še kozice. Potresemo s svežim peteršiljem in pokapamo z limoninim sokom.

Morsko rižoto s paradižnikovo salso in maslenimi tigrastimi kozicami sem pripravljala v vrhunski Tefalovi posodi iz linije Unlimited, ki je posoda nove generacije z zdravju popolnoma neoporečno neoprijemljivo oblogo.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.