Anina kuhinja

Mlečna bučkina omaka s čebulo

Kot sem obljubila imam za vas pripravljen že tretji bučkin recept ta teden. Omako ponavadi osebno pripravljam kadar mi kakšna bučka na vrtu uide v neverjetne velikosti. Takšno potem olupim, ker je lupina že predebela in pretrda, prav tako pa ji odstranim tudi srednji del- peške. Omaka bo seveda še boljša če uporabite manjše bučke, ki jih niti ne rabite lupiti. Ampak meni osebno se zdi škoda metati stran velike bučke, saj se tudi iz prevelikih in ne toliko okusnih da naresti prav dobro jed. Zraven omake ponavadi pripravim krompir na razne načine, čeprav zame osebno najbolje paše pečen ali pire.

Ko pa že omenjam krompir. Predvčerajšnjim sva s fantom namreč raziskovala okolico najinega prvega domka in ko sva korakala po potki ob  polju, sem na njivi opazila čisto majhen krompirček.(velikost malo večje redkvice) Potem sva ugotovila, da je njiva vbistvu že čisto zaraščena, le tu in tam počiva kakšen majhen krompirček. Predvidevam, da se kmetu ni splačalo pobirati še te majhne in jih je pustil tam da zgnijejo. In seveda sva si z njimi napolnila žepe. Ko sva prišla domov nama je moja mama povedala, da sama s takimi majhnimi krompirji rajši ‘futra kure’, ampak jaz sem jih vseeno pripravila za naju v pečici zraven omake in so bili odlični. 😉

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 25-30 minut

Za 2 osebi.

SESTAVINE:

– 1 bučka (1/2 večje bučke)
– 1 mala čebula
– 2 stroka česna
– 1/2 dcl mleka
– 1 pest parmezana
– ščepec soli, popra, sladkorja in paprike v prahu
– 1 čajna žlička paradižnikovega koncentrata
– dober ščep bazilike

OPIS PRIPRAVE:

Čebulo, bučko in česen narežemo na manjše kocke. Najprej popečemo čebulo da lepo zarumeni.

Dodamo ji česen. Ko zadiši vmešamo bučko.

Vse skupaj posolimo in popopramo. Dodamo še papriko v prahu in baziliko. S soljenjem povzročimo da bo bučka hitreje spustila vodo. Vročino zmanjšamo na srednjo in bučko počasi kuhamo kakšne 15-20 minut. Ko se bučka lepo spusti, vročino zmanjšamo na manjšo in dolijemo mleko. Vse skupaj počasi kuhamo dokler mleko ne izhlapi in dobimo gosto pašto.

Takšni dodamo parmezan vse skupaj premešamo in postrežemo.

Vesel bučkin teden 😉