Anina kuhinja

Miklavževi spekulas / speculaas piškoti

Spekulasi so piškotki, ki se tradicionalno pečejo na miklavževo, po mnogih evropskih državah. Znani so po tem, da se vanje vtisnejo razne podobe/slike iz tradicionalnih zgodb o Svetem Nikolaju. Ker sama seveda teh vtisov nisem mogla naresti, ker nimam pojma kje jih najti, sem jih okrasila z mandlji, ki večinoma okrasujejo neodtisnjene spekulas piškotke, ki jih gospodinje pripravljajo doma.

Sama sem se odločila naresti take veliike piškotke, ker so se mi zdeli neverjetno simpatično robustni. Sami lahko naredite manjše.

Pa da zaključim. Danes se ne spravim iz moje kuhinje, ker v njej tako nesramno lepo diši po pečenih piškotkih, klinčkih, cimetu…. Mmmm 😉

Veselo praznovanje Miklavža vam želim, in čimveč slastnih domačih dobrot. 😉

Za 20-25 večjih piškotkov.

Sestavine:

– 375 g namenske moke
– 300 g rjavega sladkorja
– 227 g masla
– 1 vrečka pecilnega praška
– 1 žlica cimeta
– 1 čajna žlička mletih klinčkov
– 1 čajna žlička muškatnega oreščka
– 1/2 čajne žličk ingverja za peko (ne svežega) – nadomestilo bel poper
– 1/2 čajne žličke soli
–  2 žlici mleka
– 1 žlica ruma (ali še ena žlica mleka)
– 1-2 pesti celih olupljenih mandeljev
– 1 beljak

Opis priprave:

Moko, začimbe in pecilni prašek presejemo v skledo.

Maslo (sama ga vedno pozabim vzeti ven večer prej, in ga tako za nekaj minutk položim v segreto pečico na 30-40 stopinj) in sladkor naložimo v drugo skledo

in ju penasto umešamo. Torej stepamo z električnim mešalnikom dobrih 5-10 minut. Dalj časa, boljše.

Maslu nato dodamo mleko in rum in ju vmešamo vanj.

Dodamo sol. Nato pa postopoma dodajamo presejene sestavine. Torej v maslo mešamo po tri štiri žlice suhih sestavin.

Ko dobimo gosto zmes jo prestavimo na delovno površino in testo zgnetemo.

Oblikujemo ga v pravokotnik debeline 3-4 cm in dolžine 4-5. Ovijemo ga v plastično folijo in položimo v hladilnik za pol ure. Še bolje za 1-2 ure, če imate čas.

Pekač obložimo s peki papirjem in ga namastimo. Mandlje narežemo na poljubne koščke. Beljak nežno stepemo. Pečico segrejemo na 190 stopinj.

Testo vzamemo ven iz hladilnika in narežemo piškote debeline slabega pol centimetra.

Naložimo jih na pekač vsaj 2 cm narazen.

Potresemo jih z mandlji, jih potisnemo v testo

in vse skupaj premažemo z beljakom.

Položimo v pečico za 13-15 minut. Pečeni so čvrsti, lepo svetlo rjavo zapečeni, vendar še ne trdi, zato jih pustite na zraku da se malo ohladijo in strdijo, preden jih postrežete.

Veselo sladkanje 😉

Komentarji

  1. SUper, ampak meni že gledajo iz ušes, glede na to, da stanujem v Deželi specula(a)sa. ).( Fino, da si naštela vse začimbe in s tem poskrbela za podrobno analizo začimbne mešanice 'speculaas', ki se tu dobi v enem lončku 🙂

  2. Uf potem pa ta recept na žalost ne bo zate. :/ Ti bodo pa mogoče domači parkeljni prišli prav.

    Drugače pa nisem vedela da obstaja prav mešanica začimb za spekulas, tukaj je nisem nikjer zasledila. 🙂 Zanimivo.

    P.s: Tvoj recept pa prišparam za naslednje leto. 😉

  3. Lepi in dobri. Obožujem aromo cimeta. V Italiji v tem času delajo mustaciotti (Napoli), ki vsebujejo enake začimbe. Tej zmesi rečejo pisto.
    Zelo lepo vedno prikažeš postopek priprave, bravo!

  4. Super recept! Ga bom preizkusila, glede na to, da smo že v veselem decembru. 🙂 Pa upam, da mi uspejo vsaj pol tako slastni kot izgledajo tvoji na fotkah draga Ana. 😉 Hvala!

    1. Samanta, prepričana sem da ti bodo piškoti odlično uspeli. 🙂 Prosim sporoči kako ti bodo všeč. 😉
      Hvala tebi, ker kuhaš po mojih receptih!
      Prelepe praznike ti želim,
      Ana

  5. Super recept… Edin nisem dobro prebrala kolk more bit razmaka in so zdaj prišli mal nepravilnih oblik… Mandlje sem zamenjala za lešnike in morem rečt da so odlični po okusu. Mmmmm.

  6. Zelooo dobri po okusu, samo jaz sem dala mislim da prevec temen sladkor in so mogoce zato nekoliko trdi. Ali pa se nato zmehcajo? Receptu sem pa sledila v nulo… Mogoce kak nasvet? Ali je pomembno tudi to, da jih nekoliko zmehcas oz. pustis na sobni temperaturi, preden jih narezes, posujes z mandlji in das pect? Jaz sem testo pustila v hladilniku kaki dve uri… Zaenkrat sem spekla samo probno rundo, ker delam razlicne piskote, nadaljujem jutri, zato prosim za nasvet.

    1. Živjo, se opravičujem ker tako pozno odpisujem. :/ Vem, da sem prepozna ampak mogoče za naslednjič vseeno pride prav. Ti piškotki pridejo trdi. Omehčaš jih lahko s tem da tretjino moke nadomestiš s koruznim škrobom in polovico sladkorja nadomestiš s sladkorjem v prahu.
      Če si pa mislila kot trdo testo preden gre v pečico. Potem pa ga preprosto ne hladiš in bo bolj mehko. 😉
      Topel pozdravček in čarobno novo leto želim. 😉

Komentarja ni mogoče oddati.