Sestavine:
240 g bele moke
6 jajc
ščepec soli
170 g masla sobne temperature
220 g sladkorja
vrečka vanilijevega sladkorja
1 pecilni prašek
3 žlice ruma
3 žlice mleka
limonina lupinica ene limone
ščepec cimeta in mletega ingverja
slaba pest mandljev
slaba pest narezanih datljev in murv – ali drugega poljubnega suhega sadja
sladkor v prahu za posip
Postopek:
NatisniJajca ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg in jim med stepanjem dodamo ščepec soli.
Rumenjakom dodamo sladkor, maslo in vanilijev sladkor in stepamo do svetlo rumene barve.
Moko zmešamo s pecilnim praškom in jo presejemo v rumenjakovo zmes. Premešamo in dodamo narezane mandlje in suho sadje. Premešamo in na koncu po delih počasi vmešamo sneg.
Zmes razporedimo v dobro namaščen pekač za šarklje/potičke in ga položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 40 minut, da zobotrebec iz kolača pride ven čist.
Takšnega malo ohladimo, prevrnemo na desko in potresemo s sladkorjem v prahu.
Miklavžev kolač z mandlji sem pripravljala v vrhunskem pekaču od Dr. Oetker v sodelovanju s Fackelmann. Nanj se nikoli kolač ne prime in je tako peka z njim pravi užitek. Najdete ga v vseh bolje zloženih Mercatorjih.