Anina kuhinja

Mehki spekulas razpokani piškoti/razpokanci

Čas priprave: 15 minut

Čas kuhanja: 14-16 minut

Količina: približno 20 piškotov

Sestavine:

Sestavine za piškote:
250 gramov bele ali pirine moke
80 gramov RUF koruznega škroba
1 čajna žlička RUF pecilnega praška
1 jajce
125 gramov masla sobne temperature
70 gramov temnega muscovado sladkorja
70 gramov svetlo rjavega sladkorja (ali dodatnih 70 gramov temnega za temnejše piškote)
1 čajna žlička cimeta
2/3 čajne žličke mletega ingverja
1/4 čajne žličke mletih klinčkev
1/4 čajne žličke mletega muškatnega oreščka
1/5 čajne žličke soli
1/2 stekleničke RUF rumove arome

Sestavine za začinjen sladkorni posip:
6 žlic sladkorja v prahu +
1 čajna žlička cimeta
2/3 čajne žličke mletega ingverja
1/4 čajne žličke mletih klinčkev
1/4 čajne žličke mletega muškatnega oreščka

Postopek:

Natisni

V posodo dodamo moko, pecilni prašek in škrob. Sestavinam dodamo muškatni orešček, cimet, mlete klinčke, mleti ingver in sol. Vsebino premešamo.

Maslo in sladkorja mešamo z ročnim mešalnikom dokler ne dobimo rahle in puhaste zmesi.

V takšno zmes na hitro vmešamo jajce. Mešamo ga torej samo toliko časa, da se sestavine povežejo.

Medeni zmesi dodamo zmešane suhe sestavine in vsebino mešamo dokler ne dobimo testo. Iz testa oblikujemo kroglice v velikosti oreha. Povaljamo jih v začinjen sladkor v prahu.

Kroglice položimo na pekač obložen s papirjem za peko in naprej v segreto pečico na 180 stopinj za 14-16 minut, da se lepo razpokajo. Položimo jih na zgornjo tretjino pečice.

Pečeni morajo biti zelo mehki in le toliko čvrsti da držijo obliko. Takšne pustimo da se ohladijo na pekaču. Ko se bodo ohladili, se bodo tudi nežno še strdili.

Mehki spekulas razpokani piškoti/razpokanci so preprosti piškotki, ki z vonjem in okusom spominjajo na Miklavževe spekulas piškote. So mehki in zaradi sladkornega valjanja prijetno hrustljavi na površini.

Pri peki sem uporabljala RUF izdelke za peko. Več o njih tukaj.