Anina kuhinja

Mehke sladke pečene preste s čokolado

Čas priprave: 25-30 minut

Čas kuhanja: 7-8 minut

Količina: 14 prest

Sestavine:

Sestavine za testo:
700 gramov bele moke
2,5 dcl mleka
80 gramov sladkorja
1 polna čajna žlička soli (8 gramov)
1 kocka svežega kvasa (40 gramov)
100 gramov masla sobne temperature
3 jajca
5-7 žlic ruma

Ostale sestavine:
1 jajce za premaz
čokolade in oreščki za okras po okusu

Postopek:

Natisni

Moko presejemo v skledo. Mleko razdelimo na dva dela in ju pogrejemo do toplega.

V en del dodamo žličko sladkorja, premešamo in nadrobimo kvas. Pustimo vzhajati 10-15 minut. V drug del mleka dodamo preostali sladkor in maslo, ter rum. Pustimo stati 10-15 minut.

Jajca stepemo.

V moko najprej vmešamo vzhajan kvas. Ko je ta vmešan dodamo sol. Nato pa sladko mleko z maslom, nazadnje pa še jajca. Gnetemo ali mešamo s kuhinjskim robotom vsaj 15 minut, najbolje kar 20. Če je testo preveč lepljivo dodamo še maksimalno 40 gramov moke. Mora pa biti izjemno in mehko.

Po gnetenju oblikujemo hlebček, malo ga pomokamo in pustimo vzhajati 1 uro.

Nato ga razdelimo na pol in vsako polovico na 7 delov.

Vsak del zvaljamo v dolg svaljek in oblikujemo v presto. Zvit del preste stisnemo skupaj, malo pomažemo s stepenim jajce in stisnemo s testom pod katerim zviti del postavimo.

Položimo na papir za peko in pustimo vzhajati 20 minut. Nato pa jih pečemo na zgornji tretjini v segreti pečici na 230 stopinj za 7-8 minut – oziroma do zlato rjave barve.
Takšne ohladimo, nato pa okrasimo, potopimo s stopljenimi čokoladami po okusu.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.