Sestavine:
700 gramov bele moke
1/2 čajne žličke soli
1 žlica sladkorja
1 kocka kvasa
350 ml mleka
2 rumenjaka
1 žlica masti + mast za premaz (svinjska ali rastlinska)
2 veliki čebuli
Postopek:
NatisniČebuli narežemo na drobno in ju hrustljavo popražimo na žlici masti. Med praženjem jo solimo, da se hitreje spusti in malce posladkamo, da se lepše karamelizira. Popražemo ohladimo.
V toplo mleko vmešamo sladkor in nadrobimo kvas. Pokrijemo in pustimo vzhajati 10 minut. Preostalo mast na nizkem ognju malo stopimo, da ni pretrda in hladna. Ne sme pa biti vroča, tako da jo segrevamo na najnižji temperaturi, da postane topla.
Vzhajan kvas vmešamo v moko. Nato vmešamo sol, nazadnje pa še ohlajeno čebulo, stopljeno mast in rumenjake. Vgnetemo v testo, ga gnetemo vsaj 10 minut, nato pa ga pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro.
Razrežemo ga na dva dela če želimo dva manjša hlebčka ali pa ga pustimo v kosu za večji hlebec.
Oblikujemo ga za pekač in pustimo vzhajati 30 minut. Nato ga premažemo s stopljeno mastjo in položimo v segreto pečico na 200 stopinj za 10 minut. Nato temperaturo znižamo na 180 in pečemo še nadaljnih 20-25 minut. Če se skorja dovolj zlato zapeče že med peko, kruh pokrijemo z aluminijasto folijo med samo peko.
Pečen kruh zavijemo v vlažno krpo.
Mehek kruh s karamelizirano čebulo je odličen sploh za vse ljubitelje karamelizirane čebule. Kruh je neverjetno mehak in okusen in je odličen kot priloga k narezku, ali k raznim jedem na žlico.
Pekla sem ga v odličnem Fackelmann pekaču.