Anina kuhinja

Marelični kolač z mandlji in smetano

Stepeni rumenjaki in sladkor.

 

Vlivanje masla v zmes.

 

Nepečen kolač brez marelic.

 

Nepečen kolač pred peko.

 

Odcejanje marelic. V ozadju sok iz konzerve od marelic, razredčen z vodo.

 

ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 15-20 minut
ČAS PEKE: 25-30 minut

Za 8 kosov.

SESTAVINE:

– 4 jajca
– 12 žlic mleka
– 9 žlic sladkorja
– 10 zvrhanih žlic moke
– 60 g masla
– 1 vrečka vaniliijevega sladkorja in pecilnega praška
– 50-60 g madeljev v lističih
– 500 ml mareličnega kompota – 12-15 polovičk marelic ( odvisno od velikosti )
– 250 ml smetane za stepanje + 4 žlice sladkorja

OPIS PRIPRAVE:

Pečico priklopimo na 180 stopinj. Nato začnemo z ločevanjem beljakov od rumenjakov. V skledo z rumenjaki dodamo sladkor in vanilijev sladkor ter z električnim mešalnikom stepamo 10 minut, da zmes naraste in postane svetlo rumene barve. Nato z električnim mešalnikom iz beljakov naredimo sneg. V skledo z rumenjaki presejemo moko in pecilni prašek. Dodamo mleko in stopljeno maslo. ( maslo stopimo na najmanjši temperaturi – 2/9 ), nato vse skupaj z metlico nežno premešamo. Dodamo sneg in ga vmešamo v ostalo zmes, ter na koncu dodamo še mandelje in tudi te nežno vmešamo. Vse skupaj zlijemo v dobro pomaščen pekač z maslom. Iz konzerve precedimo marelice in vsako polovičko posebej obrišemo s papirnato brisačko ter jih nato položimo čez surov kolač. Pekač položimo v segreto pečico za 20-25 minut. Z zobotrebcem preverimo če je kolač pečen, in sicer če na zapičenem zobotrebcu v kolač ne ostane nobenih sledi je le-ta pečen.
Pečen kolač nato ohladimo. Ohlajenega razrežemo in poleg kolača dodamo stepeno sladko smetano, ter jo potresemo z mandeljevimi lističi. Zraven postrežemo odcejen sok iz konzerve, ki mu dodamo 2-3 dcl vode.

Veselo sladkanje!

Komentarji

Komentarja ni mogoče oddati.