Anina kuhinja

Makroni s kostanjevo kremo

Čas priprave: 20 minut

Čas kuhanja: 15 minut

Količina: 15

Sestavine:

 • Sestavine za makrone:
 • 95 gramov beljakov sobne temperature
 • 100 gramov blanširanih mandljev
 • 200 gramov sladkorja v prahu
 • 40 gramov kristalnega sladkorja
 • 1/3 čajne žličke belega kisa
 • 1/3 čajne žličke rdeče barve v gelu (ali druge barve, ali pa jo popolnoma izključite)
 • Sestavine za nadev:
 • 150 gramov kostanjev (skuhanih in olupljenih ) – lahko uporabite kupljene, ki so že pripravljeni
 • 50 gramov sladkorja v prahu
 • 80 gramov masla sobne temperature
 • 1 Kotanyi vanilijev strok

Postopek:

Natisni
 1. Kot najbolje se izkaže, da ubijemo jajca in shranimo beljake v kuhinji na sobni temperaturi že dan ali dva pred nadaljnjo pripravo. Če nam to pač ne uspe, lahko uporabimo bližnjico. Beljake ubijemo v plastično vrečko in le-to dobro zapremo. Položimo jo v toplo (ne vročo) vodo in pustimo v njej vsaj 1–2 uri, da se beljaki segrejejo.
 2. Vse sestavine predhodno stehtamo. Pripravimo si brizgalno vrečko z okroglo konico velikosti 11 mm. Če nimamo te velikosti, bo tudi katera druga okrogla konica v redu. Pripravimo si papir za peko na pekaču, na katerem bomo pekli piškote. Na papir za peko si narišemo kroge enake velikosti, da bodo piškoti enako veliki.
 3. Mandlje stresemo v mikser in jih v približno desetih impulziih postopno zmeljemo. Paziti moramo, da jih ne zmeljemo preveč, ker bodo v tem primeru mandlji spustili olje in bomo dobili mandljevo maslo. Zmletim mandljem dodamo sladkor v prahu in jih ponovno miksamo, tokrat brez premorov vsaj 40–50 sekund. Zdaj je strah, da bi dobili maslo, odveč, saj je masi primešan sladkor.
 4. Vsebino spustimo skozi cedilo. Kar nam ostane na cedilu, skupaj z dvema žlicama presejane zmesi ponovno zmiksamo. Vsebino znova presejte. Postopek ponavljamo, dokler nam ne ostane za slabo žlico zmesi, kar lahko zavržemo.
 5. Beljake zlijemo v večjo posodo. S paličnim mešalnikom jih mešamo na manjši hitrosti , dokler se ne pojavijo manjši mehurčki. Takrat dodamo polovico kristalnega sladkorja. Mešamo nekaj sekund in prilijemo kis. Nadaljujemo z mešanjem pri srednjih do višjih obratih, dokler beljaki ne postanejo bele barve. Takrat dodamo preostali kristalni sladkor in mešamo naprej, dokler ob dvigu mešalnika iz snega ne dobimo mehke konice. Torej ko mešalnik dvignemo, nastala beljakova konica ne sme stati pokonci, temveč se mora zavihati navzdol. Nato v sneg na hitro vmešamo želeno količino barvila. Sneg iz beljakov mora tudi po dodatku barvila še vedno ohraniti mehko konico.
 6. V tako pripravljene beljake stresemo presejan sladkor z mandlji. S spatulo ali lopatico zmes počasi mešamo ter se na vsakih 5 zamahov ustavimo ter preverimo stanje zmesi. Zmes je pripravljena tedaj, ko se po nekaj sekundah površina povsem zravna.
 7. Tako pripravljeno zmes zlijemo v brizgalno vrečko in nabrizgamo na papir za peko. Piškote brizgamo navpično na papir. Brizganje zaključimo tako, da konico odmaknemo na eno stran.
 8. Izbrizgane piškote s pekačem večkrat močno udarimo ob mizo, da mehurčki zraka v zmesi počijo. V piškotih ne sme biti nobenih mehurčkov.
 9. Tako pripravljene piškote postavimo v hladen in suh prostor za približno pol ure. Zmes je pripravljena za v pečico, ko na površini matira. Če niste prepričani, kako to izgleda, lahko to preverite tako, da se zmesi dotaknete s prstom, pri čemer mora na piškotu ostati sled.
  V primeru da nimate možnosti za hladen in suh prostor, lahko makronom ustvarite skorjico tako da jih iz razdalje osušite s fenom za lase. 😉
 10. Piškote sedaj položimo na spodnjo tretjino pečice, segrete na 150 °C. Pečemo jih 15 minut oziroma toliko časa, da se oblikuje tako imenovana nogica in da piškoti pridobijo skorjico. Z izrazom nogica označujemo narasel spodnji del makrona.
 11. Pečene makrone ohladimo in šele potem odstranimo s papirja za peko. Če bomo skušali odstranjevati še tople makrone, se vam ti lahko skrhajo, saj jih bo težje ločevati od podlage.
 12. Ko so makroni ohlajeni, pripravimo še nadev.
 13. Kuhane kostanje z dodanim maslom sobne temperature, semeni vanilijevega stroka in sladkorjem zmiksamo, tako da dobimo rahlo kremo.
 14. Makrone nato posamično pripravimo na sledeč način. Vzamemo polovico makrona,ga z brizgalno vrečko napolnimo terpokrijemo z drugo polovico makrona. Makrone hranimo v neprodušni posodi v hladilniku.

Moram priznati, da so makroni prva jed oziroma sladica, ki mi je kdajkoli zares povzročala težave. Toda vaja dela mojstra in tudi te francoske navihančke sem ukrotila in se jih sčasoma naučila pripraviti. Pri pripravi je treba natančno upoštevati kar nekaj navodil. Če se jih boste dosledno držali, tudi ob pomoči slik postopka, vam bodo zagotovo uspeli.

oglasek (1)

Komentarji

 1. Živjo!
  Danes sem se malo poigrala s tem receptkom za makrone. Pripravljala sem jih prvic in ja, kopica tezav in veliiiiiiiko casa. Ampak sem vendarle uziala. Zanima me, za v prihodnje … uporabljala sem silikonski podstavek za makrone s krogci (eno rundo pa tudi na peki papir, ker je primanjkovalo casa.. :)) skorjica na makronu je izgledala prfektna,naredila se je tudi nogica.. ampak je, ko sem jih hotela odstraniti, skorjica kar sama odstopila (spodnji del pa je bil se xisto mehek). Pred peko sem potolkla s pekacem,da bi se znebila mehurckov.. morda se jih nisem popolnoma in je zato popokala skorjica ter odstopila (pokanje sem opazila tudi ze med peko)?
  Zanima me se.. kaksen namen ima kis v receptu (doma sem imela samo domac jabolcni kis,za katerega nisem bila prepricana ali je v redu, zato ga niyem dodala). Hvala za odgovor, kak nasvet in lepe pozdravcke!
  Amja

  1. Anja, kakšno vlago in temperaturo si pa imela v prostoru ko si makrone pustila počivati pred peko?
   Tudi jabolčni kis je ok – kis poskrbi za bolj čvrst/stabilen beljakov sneg 😉
   Topel pozdrav

Komentarja ni mogoče oddati.