Sestavine:
- Sestavine za testo:
- 400 ml mleka
- 100 ml navadnega jogurta
- 20 gramov kvasa
- 850 gramov pšenične moke
- 80 gramov masla
- 1 rumenjak
- 6-7 žlic sladkorja
- 1 vanilijev strok ali čajna žlička BAM vanilijeve paste
- 1/2 čajne žličke soli
- 4 žlic maka v zrnu
- 200-300 gramov BAM čokoladnih kapljic (količina odvisna od vaše želje) ali BAM termostabilnih čokoladnih kapljic
- Sestavine za sladkorni preliv:
- 200 gramov sladkorja v prahu
- 8-12 žlic vode (odvisno od željene gostote preliva)
- Ostale sestavine:
- 1 jajce + 2 žlici mleka za premaz
Postopek:
Natisni- Mleko segrejemo do toplega. V polovico vmešamo žlico sladkorja in nadrobimo kvas, ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati vsaj 10–15 minut.
- V drugo polovico mleka dodamo preostali sladkor, semena vanilijevega stroka. Vanj narežemo maslo in počakamo, da se v mleku počasi stopi.
- Moko presejemo in v sredini naredimo luknjo. V moko ob njej najprej vmešamo vzhajan kvas in rumenjak. Nato vmešamo sol, jogurt, mak in nazadnje še stopljeno maslo v mleku.
- Testo zgnetemo. Nastalo testo bo dokaj lepljivo, kar naj vas ne prestraši, takšno namreč mora biti. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem slabo uro.
- Testo razvaljamo na pravokotnik debeline polovice centimetra. Po testu potresemo čokoladne kapljice. Na notranjem robu, kjer bomo začeli z zvijanjem, jih potresemo čisto do robu. Na zunanjem robu pa pustimo dober centimeter testa prazen.
- Testo zvijemo v tesno rolado in ga narežemo na koščke debeline 2-3 cm.
- Odrezane rolice položimo v dobro namaščen pekač. Med sabo jim pustimo vsaj 1-2 cm prostora. V pekaču jih pustimo vzhajati 30 minut. Premažemo jih, z zmešanim rumenjakom z mlekom.
- Vzhajane položimo v segreto pečico (zgornjo tretjino) na 180 stopinj za 25-30 minut.
Pečene pokrijemo z vlažno krpo, da bo skorja postala mehka. Medtem pripravimo sladkorni preliv. Sladkor preprosto zmešamo z vodo. - Sladkorni preliv z žlico pokapamo po hladnih gnezdecih. Namesto sladkornega preliva, jih lahko pokapamo s stopljeno mlečno, temno ali belo čokolado.
V shrambi sem odkrila vrečko maka in ker ji grozi le še kratek rok trajanja, sem se odločila da jo porabim v dveh tednih. Tako pri nas doma zadnje čase jemo cel kup makovih sladic in jedi. Vbistvu sem ugotovila, da mak paše skupaj z veliko sestavinami. 🙂 No, ena dobrota ki je z njim nastala, pa so te sladke in slastne makove rolice.
Uporabite promo kodo ANACASTI za brezplačno dostavo pri nakupu v spletni trgovini Mojačokolada.si.
Po tem receptu in navodilih sem prvič sama delala kvašeno testo in uspelo mi je odlično. Upam da to ni samo začetniška sreča 🙂 Recept je super. Hvala 🙂
Špela, sem prepričana da ti bo uspelo tudi drugič. 😉 Res sem vesela, da je recept prišel prav. 🙂 Hvala, ker si sporočila.
Prelep pozdravček,
Ana