Anina kuhinja

Makova gnezdeca/rolice z čokoladnimi kapljicami

Čas priprave: 40 minut

Čas kuhanja: 25 minut

Količina: 20 gnezdec

Sestavine:

  • Sestavine za testo:
  • 400 ml mleka
  • 100 ml navadnega jogurta
  • 20 gramov kvasa
  • 850 gramov pšenične moke
  • 80 gramov masla
  • 1 rumenjak
  • 6-7 žlic sladkorja
  • 1 vanilijev strok ali čajna žlička BAM vanilijeve paste
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 4 žlic maka v zrnu
  • 200-300 gramov BAM čokoladnih kapljic (količina odvisna od vaše želje) ali BAM termostabilnih čokoladnih kapljic
  • Sestavine za sladkorni preliv:
  • 200 gramov sladkorja v prahu
  • 8-12 žlic vode (odvisno od željene gostote preliva)
  • Ostale sestavine:
  • 1 jajce + 2 žlici mleka za premaz

Postopek:

Natisni
  1. Mleko segrejemo do toplega. V polovico vmešamo žlico sladkorja in nadrobimo kvas, ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati vsaj 10–15 minut.
  2. V drugo polovico mleka dodamo preostali sladkor, semena vanilijevega stroka. Vanj narežemo maslo in počakamo, da se v mleku počasi stopi.
  3. Moko presejemo in v sredini naredimo luknjo. V moko ob njej najprej vmešamo vzhajan kvas in rumenjak. Nato vmešamo sol, jogurt, mak in nazadnje še stopljeno maslo v mleku.
  4. Testo zgnetemo. Nastalo testo bo dokaj lepljivo, kar naj vas ne prestraši, takšno namreč mora biti. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem slabo uro.
  5. Testo razvaljamo na pravokotnik debeline polovice centimetra. Po testu potresemo čokoladne kapljice. Na notranjem robu, kjer bomo začeli z zvijanjem, jih potresemo čisto do robu. Na zunanjem robu pa pustimo dober centimeter testa prazen.

  6. Testo zvijemo v tesno rolado in ga narežemo na koščke debeline 2-3 cm.
  7. Odrezane rolice položimo v dobro namaščen pekač. Med sabo jim pustimo vsaj 1-2 cm prostora. V pekaču jih pustimo vzhajati 30 minut. Premažemo jih, z zmešanim rumenjakom z mlekom.
  8. Vzhajane položimo v segreto pečico (zgornjo tretjino) na 180 stopinj za 25-30 minut.
    Pečene pokrijemo z vlažno krpo, da bo skorja postala mehka. Medtem pripravimo sladkorni preliv. Sladkor preprosto zmešamo z vodo.
  9. Sladkorni preliv z žlico pokapamo po hladnih gnezdecih. Namesto sladkornega preliva, jih lahko pokapamo s stopljeno mlečno, temno ali belo čokolado.

V shrambi sem odkrila vrečko maka in ker ji grozi le še kratek rok trajanja, sem se odločila da jo porabim v dveh tednih. Tako pri nas doma zadnje čase jemo cel kup makovih sladic in jedi. Vbistvu sem ugotovila, da mak paše skupaj z veliko sestavinami. 🙂 No, ena dobrota ki je z njim nastala, pa so te sladke in slastne makove rolice.

Uporabite promo kodo ANACASTI za brezplačno dostavo pri nakupu v spletni trgovini Mojačokolada.si.

Komentarji

  1. Po tem receptu in navodilih sem prvič sama delala kvašeno testo in uspelo mi je odlično. Upam da to ni samo začetniška sreča 🙂 Recept je super. Hvala 🙂

    1. Špela, sem prepričana da ti bo uspelo tudi drugič. 😉 Res sem vesela, da je recept prišel prav. 🙂 Hvala, ker si sporočila.
      Prelep pozdravček,
      Ana

Komentarja ni mogoče oddati.

[sg_popup id=1]