Anina kuhinja

Ljubljanske pehtranove gratinirane palačinke

Čas priprave: 20-25 minut

Čas kuhanja: 45-50 minut

Količina: večji ovalni pekač - za 4-6 oseb

Sestavine:

Sestavine za nadev:
10 palačink
750 gramov skute
150 gramov kisle smetane
4 žlice sladkorja v prahu
1 jajce + 1 rumenjak
4 žlice limoninega soka
limonina lupinica polovice bio limone
2-3 žlice narezanega pehtrana

Sestavine za preliv:
500 gramov kisle smetane
200 gramov fine skute
3 jajci + en rumenjak
4 žlice sladkorja v prahu
1 žlica narezanega pehtrana
2 žlici limoninega soka
limonina lupinica polovice bio limone

Postopek:

Natisni

Skuto, kislo smetano, narezan pehtran, limonin sok, limonino lupinico, sladkor v prahu in jajca fino stepemo v enoten nadev.

Nadevamo zvrhano žlico na palačinko, robove zapognemo in palačinko zvijemo. Zvite palačinke polagamo na pekač, dokler ga ne zapolnimo.

Vse sestavine za preliv prav tako fino zmešamo z mešalnikom.

Prelijemo čez palačinke in položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 45-50 minut. Po tem času pečico ugasnemo in odpremo, ter pustimo da se palačinke počasi ohladijo.

Lahko postrežemo še tople, ampak po mojem mnenju so še bolje mrzle, zato jih hranim v hladilniku.

Ljubljanske pehtranove gratinirane palačinke sem pripravila v sodelovanju s Turizmom Ljubljana in sicer v povezavi s projektom Okusi Ljubljane, kjer je smisel v tem da so sestavine lokalnega izvora, jedi pa tradicionalne in ljubljanske. Po sestavine sem tako skočila na ljubljansko tržnico in tako prav z veseljem podprla vrhunske lokalne ustvarjalce.

Odločila sem se da v jed vključim pehtran, ki je še posebej paše k okusom Ljubljane in se mu mimogrede reče tudi zmajevo zelišče. 😉 Več si lahko prebereš tudi tukaj.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.