Sestavine:
Sestavine za nadev:
10 palačink
750 gramov skute
150 gramov kisle smetane
4 žlice sladkorja v prahu
1 jajce + 1 rumenjak
4 žlice limoninega soka
limonina lupinica polovice bio limone
2-3 žlice narezanega pehtrana
Sestavine za preliv:
500 gramov kisle smetane
200 gramov fine skute
3 jajci + en rumenjak
4 žlice sladkorja v prahu
1 žlica narezanega pehtrana
2 žlici limoninega soka
limonina lupinica polovice bio limone
Postopek:
NatisniSkuto, kislo smetano, narezan pehtran, limonin sok, limonino lupinico, sladkor v prahu in jajca fino stepemo v enoten nadev.
Nadevamo zvrhano žlico na palačinko, robove zapognemo in palačinko zvijemo. Zvite palačinke polagamo na pekač, dokler ga ne zapolnimo.
Vse sestavine za preliv prav tako fino zmešamo z mešalnikom.
Prelijemo čez palačinke in položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 45-50 minut. Po tem času pečico ugasnemo in odpremo, ter pustimo da se palačinke počasi ohladijo.
Lahko postrežemo še tople, ampak po mojem mnenju so še bolje mrzle, zato jih hranim v hladilniku.
Ljubljanske pehtranove gratinirane palačinke sem pripravila v sodelovanju s Turizmom Ljubljana in sicer v povezavi s projektom Okusi Ljubljane, kjer je smisel v tem da so sestavine lokalnega izvora, jedi pa tradicionalne in ljubljanske. Po sestavine sem tako skočila na ljubljansko tržnico in tako prav z veseljem podprla vrhunske lokalne ustvarjalce.
Odločila sem se da v jed vključim pehtran, ki je še posebej paše k okusom Ljubljane in se mu mimogrede reče tudi zmajevo zelišče. 😉 Več si lahko prebereš tudi tukaj.