Anina kuhinja

Limonina mascarpone torta s pinjolami

Čas priprave: 30-40 minut

Čas kuhanja: 35-40 minut

Količina: torta premera 24-26 cm

Sestavine:

Sestavine za biskvit:
4 jajca
200 gramov moke
200 gramov sladkorja (lahko je 20 gramov tega sladkorja vanilijev sladkor)
ščepec soli
vrečka pecilnega praška
70 ml sončničnega ali drugega rastlinskega olja
70 ml mlačne vode
30 gramov pinjol

Sestavine za limonino kremo:
120 ml limoninega soka
lupinica dveh bio limon
100 gramov sladkorja
2 jajci
80 gramov masla

Sestavine za mascarpone nadev:

600 ml sladke smetane
5 lističev želatine
4 žlica sladkorja v prahu
200 gramov mascarpone sira

Dodatne sestavine:
200 ml vode
1 polna žlica mareličnega ali breskvinega džema

Postopek:

Natisni

Jajca za limonino kremo stepemo z vilico in spustimo skozi cedilo. Vse sestavine za kremo dodamo v kozico in med rednim mešanjem na srednji do višji temperaturi (7/9) kuhamo da se sestavine stopijo in se krema začne gostiti. Ko ponekod vidimo kakšen mehurček jo odstavimo in pokrijemo s folijo za živila da se popolnoma ohladi. Ko je ohlajena jo položimo v hladilnik za vsaj 3-4 ure (najbolje čez noč) da se zgosti.

Nato pripravimo biskvit.Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg in jim med stepanjem dodamo ščepec soli.

Rumenjakom dodamo sladkor in jih stepamo vsaj 10 minut, da se prostornina poveča za vsaj še enkrat in postane zmes svetlo rumena.

Moko in pecilni prašek zmešamo in presejemo. Olje in vodo izmerimo v merilni lonček.

V rumenjakovo zmes po treh delih dodajamo suhe in tekoče sestavine, dokler ni vse vmešano.

Na koncu z lopatko počasi po treh delih vmešamo še sneg.

Takoj prelijemo v pripravljen, namaščen tortni pekač, ki smo ga obložili tudi s papirjem za peko. Po vrhu potresemo popečene pinjole. Položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 35-45 minut – dokler zobotrebec iz biskvita ne pride ven popolnoma čist.

Vzamemo iz pekača in popolnoma ohladimo.

Ohlajeno razpolovimo.

Obod tortnega pekača položimo na podlogo v kateri bomo postregli torto. Robove pekača namastimo z maslom in oblečemo v papir za peko, da bomo ohlajeno torto lažje slekli. Vodo in žlico mareličnega džema fino premešamo. Spodnji del biskvita položimo na dno pripravljenega oboda. Namočimo jo s polovico sladkane vode. Premažemo z limonino kremo.

Želatino namočimo v hladno vodo za nekih 10 minut. Nato jo ožamemo in preložimo v kozico ki ima dodane malo vode – toliko da pokrije dno.

Na najnižji temperaturi jo segrejemo da se popolnoma otekočini.

Sladko smetano stepamo le do točke da se začne peniti ampak je še popolnoma tekoča. Med stepanjem ji vmešamo polovico sladkorja. Mascarpone siru dodamo preostali sladkor in 3 zajemlke stepene smetane. Fino zmiksamo.

K smetani vmiksamo stopljeno želatino, nato pa po delih še mascarpone kremo.

Nadev dodamo čez limonino kremo. Zgornji del biskvita namočimo s preostalo sladko vodo in ga položimo čez kremo. Položimo v hladilnik čez noč.

Obod odstranimo in počasi odstranimo še papir za peko. Postrežemo.

Limonino mascarpone torto s pinjolami sem pripravljala s pomočjo vrhunskega Boschevega kuhinjskega robota MUM5 in Boscheve kombinirane parne pečice.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.