Sestavine:
4 jajca
ščepec soli
250 gramov fine pasirane skute
130 gramov nerafiniranega ali navadnega sladkorja
3 jabolka
4 žlice mleka ali vode
limonina lupinica ene bio limone
1 žlica vanilijeve paste/arome/sladkorja
140 gramov navadne ali svetle pirine moke
1 pecilni prašek ali vinski kamen
sladkor v prahu za posip
vanilijev sladoled – opcijsko
Postopek:
NatisniBeljake stepemo v sneg skupaj s ščepom soli. Rumenjakom dodamo sladkor in jih stepamo da povečajo prostornino za vsaj dvakrat. Jabolka olupimo in narežemo.
Rumenjakom vmešamo skuto, mleko, limonino lupinico in vanilijo.
Vmešamo še moko s pecilnim praškom in na koncu počasi po delih vmešamo sneg.
Preložimo v namaščen pekač, prekrijemo z jabolki in položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 35-40 minut, dokler zobotrebec ne pride ven čist.
Kolač potresemo s sladkorjem v prahu in zraven vročega kolača postrežemo vanilijev sladoled.
Lahek skutni jabolčni kolač sem pripravljala v keramičnem pekaču znamke Emile Henry. Več o njej najdete tukaj. Pekač je vrhunski. Sama sem ga že vsaj 5x oprala v pomivalnem stroju in ostaja popolnoma nedotaknjeno enak kot ko sem ga prvič videla.
Pri pripravi sem uporabljala moje nove japonske nože Global in Kasumi. Vrhunski so! Več informacij o njih pa tukaj in tukaj.
Zdravo Ana
kaj bi lahko uporabila namesto skute, ki je ne jem? Kak bolj zdrav nadomestek?
Hvala ti vnaprej in dišeče ustvarjanje še naprej.
Mhm lahko bi delala z rikoto ki je pravzaprav zelo podobna. Ali pa grški jogurt. Ti je to bolj všeč? 🙂
Hvala in vse lepo želim nazaj <3
Pozdravček,
Ana
Receptu manjka del, ko se testi obloži z jabolki. Saj je tako?
Hvala za opozorilo, popravljeno. 🙂