Kumarični zeleni ajvar ali namaz

Čas priprave: 15 minut

Čas kuhanja: 5-7 minut

Količina: 3 manjši kozarčki

Sestavine:

650 gramov kumare – 2 zelo veliki kumari
2 srednje veliki papriki baburi – 200 gramov
2 večji šalotki
1 manjši paradižnik
40-50 ml alkoholnega kisa za vlaganje
1 zvrhana žlica gorčice
4-6 žlic sončničnega olja
1+1/2 žlice sladkorja
1 slaba čajna žlička soli – oziroma po okusu

Postopek:

Natisni

Kumari olupimo in naribamo. Naribano kumaro ožamemo. Vodo prihranimo. Paradižnik olupimo in narežemo na drobno

Papriko prav tako naribamo. Šalotki dodamo v manjši mikser in jima dodamo kis, olje, gorčico, 50 ml vode od ožetih kumar, sladkor in sol.  Zmiksamo do finega.

V večjo ponev dodamo vse sestavine in jih zavremo. Kuhamo 5 minut, po okusu dosolimo, okisamo in preložimo v sterilizirane kozarčke. Pokrijemo z odejico in pustimo da se počasi ohladijo. Hranimo na temnem in hladnem.

Odprte kozarčke porabimo v tednu ali dveh in hranimo v hladilniku.

Poleg cukini buč, ki delajo kot nore, je letos naš vrt poln tudi svežih kumar. Preprosto preveč jih je, da bi jih sproti pojedli. Imam jih poln hladilnik (za vse, ki vas zanima imam Boschev hladilnik z VitaFresh predalom, ki zares dolgo ohrani svežino sadja in zelenjave) in shrambo in odločila sem se da jih pretvorim v ozimnico – no, vsaj del.

Moja družina obožuje ajvarje in vsako leto redno delamo tudi ajvar iz zelenega paradižnika. Recept za ajvar iz paradižnika sem priredila in ga preizkusila s svežimi kumarami. Nastal je odličen ajvar, namaz in z veseljem ga delim z vsemi vami. 😉

Komentarji

  1. Hvala za krasen namig, kako porabiti poplavo kumaric na vrtu 🙂

    Namaz pa je mišljen kot shranek za ozimnico kajne … ga ni potrebno “hitro” porabiti 🙂

    Vse dobro …

    Odmevi srca

Komentarja ni mogoče oddati.

Najbolj prodajano v trgovini

Poglej vse izdelke
[sg_popup id=1]