Sestavine:
Sestavine za pesto alla Genovesse:
3 pesti bazilikinih listov
50-80 gramov popečenih pinjol
1 čajna žlička Kotanyi zrnastega česna
1/3-1/2 čajne žličke soli
3-5 žlic naribanega svežega parmezana
2-3 žlice ekstra deviškega olivnega olja
Sestavine za njoke s pestom:
350 gramov krompirjevega pireja
2 jajci
200-260 gramov moke
3 zvrhane čajne žličke pesta
1/2 čajne žličke Kotanyi vinskega kamna
1 zravnana čajna žlička soli
Sestavine za omako:
200 ml smetane za kuhanje
100 ml mleka
sol po okusu
1/2 čajne žličke Kotanyi zrnastega česna
dober ščep Kotanyi mletega belega popra
2 žlici naribanega svežega parmezana
nekaj žličk pesta za okras
Postopek:
NatisniZrnasti česen namočimo v nekaj kapljicah vode, da se “zbudi”. Vse sestavine za pesto dodamo v manjši mikser in jih fino zmeljemo.
Krompirjev pire z vilico fino pretlačimo/premešamo in v sredini naredimo luknjico. Vanjo ubijemo dve jajci in jih z vilico fino stepemo. Dodamo pesto, sol in poper in fino premešamo. Dodamo 220 gramov moke in vinski kamen in premešamo.
Na delovno površino potresemo obilno količino moke in nanjo stresemo testo. Oblikujemo mehek hlebček, ga razdelimo na dva do tri dele in jih z rokami oblikujemo v dolg svaljek.
Če se testo prijema si pomagamo z moko, ki jo potresemo , ampak jo ne gnetemo več v samo testo.
Iz svaljkev zrežemo blazinice, ki jih kuhamo v soljenem kropu nekih 5-7 minut, oziroma toliko časa da priplavajo na površino.
V ponvi na žlici olja popečemo preostali namočeni zrnasti česen. Ko zadiši ga zalijemo s smetano in mlekom in vmešamo poper in sol. Kuhamo nekaj minut nato pa v omako zmešamo kuhane njoke in postrežemo.
Zraven postrežemo preostali pripravljen pesto, ki si ga vsak po okusu lahko sam dodamo k njokom.
Krompirjevi njoki s pestom alla Genovesse v smetanovi česnovi omaki, so super varianta da poleti uporanite ogromne grmičke sveže bazilike. Ti njoki so odlični že sami po sebi, dodate jim malo smetanove omake ali masla in so končani.