Anina kuhinja

Krompirjeva in cvetačina solata z rukolo

Čas priprave: 20-30 minut

Čas kuhanja: 30-40 minut

Količina: 4 priloge

Sestavine:

  • 1 manjša cvetača
  • 4-5 srednje velikih krompirjev
  • zelena stebla 2-3 mladih čebulic ali šopek drobnjaka
  • 5 žlic olivnega olja
  • 3-5 žlic jabolčnega kisa
  • ščepec soli in belega popra
  • 1-2 pesti sveže rukole
  • 50-100 ml mleka

Postopek:

Natisni
  1. Cvetačo operemo. Cvetove cvetače natrgamo na poljubne velikosti in jih položimo v večjo posodo. Zalijemo jih z vodo in mlekom, ter tekočino osolimo. Posodo pokrijemo in počakamo da vsebina zavre. Temperaturo znižamo na srednjo do nižjo in cvetačo kuhamo še slabih 10 minut oziroma dokler ni kuhana do željene čvrstosti. Najbolje, da jo po tem času poskusite in precenite sami, kako kuhano si želite. Priporočam vam, da je cvetača še malce čvrsta, da bo lepše držala obliko v solati. Kuhano cvetačo odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo, da se proces kuhanja ustavi in ohladimo.

  2. V večji posodi prav tako skuhamo neolupljen krompir. Vodo v kateri krompir kuhamo, solimo. S tem preprečimo da bi lupina krompirja med kuhanjem popokala. Srednje velik krompir po 30 minutah preverimo tako, da vanj zapičimo vilico. Če le ta lepo zdrsi vanj, je kuhan. Kuhanega olupimo in ohladimo.Ohlajen krompir razrežemo na srednje velike kocke. Stebla čebulice ali drobnjak narežemo na tanjše kolobarje.

    V manjši posodici z metlico zmešamo olje, kis in sol.

  3. V posodo stresemo cvetačo, narezan krompir, stebla čebulice, vse skupaj prelijemo s polivko, ter premešamo.

  4. Po vrhu potresemo rukolo in solato postrežemo.

Obožujem cvetačino in krompirjevo solato, zato sem se odločila, da ju združim v ta preprosti recept.