AKCIJA! Pri nakupu dveh ali več kuharskih knjig ali priročnikov, prejmete kuharico Anina kuhinja: Zdravo in uravnoteženo GRATIS. Akcija velja le za fizično obliko knjig ter do 24.3.2024 oziroma do razprodaje zalog.

Anina kuhinja

Krofi s chantilly kremo in jagodami

Čas priprave: 2-3 ure

Čas kuhanja: 1-2 uri

Količina: cca 20 krofov

Sestavine:

Sestavine za krofe:
1 kg moke tip 400
1 kocka svežega Fala kvasa
120 gramov sladkorja
1,2 dcl sončničnega olja
570 ml mleka
limonina lupinica ene limone
1/2 čajne žličke soli
50 ml ruma
8 rumenjakov

Sestavine za nadev cca 15 krofov:
600 ml sladke smetane
2 čajni žlički vanilijeve paste
2 žlici sladkorja v prahu
15 zvrhanih čajnih žličk jagodne marmelade
15 svežih jagod
+
opcijsko vrečka želatine fix, če bodo krofi stali in želite bolj čvrsto kremo za brizganje

Postopek:

Natisni

Najprej pripravimo kremo. Sladko smetano stepamo do točke da postane mehka in se cofki ob dvigu mešalk zavihajo nazaj. Takrat med rednim hitrim mešanje vmešamo želatino fix, če smo se zanjo odločili. Dodamo sladkor v prahu, vanilijevo pasto in vse skupaj zmešamo v čvrsto kremo. Kremo položimo v hladilnik za čas priprave krofov.

Poskrbimo da so vse sestavine za krofe sobne temperature. Mleko segrejemo do toplega.
V polovico toplega mleka vmešamo žličko sladkorja in vanj nadrobimo kvas. Pustimo ga vzhajati 10 minut. V drugo polovico dodamo sladkor in počakamo da se stopi.

Medtem presejemo moko. Vanjo vmešamo vzhajan kvas. Dodamo sol, premešamo. S kuhalnico počasi in nežno vmešamo rumenjake, limonino lupinico, rum, olje in preostalo sladko mleko.

Testo gnetemo 15-20 minut. Nato pa ga pustimo vzhajati 1 uro.

Po tem času testo razdelimo na polovico in iz vsake polovice režemo stran testo, ki tehta nekje med 50-60 gramov – sama sem se odločila za manjše ker so zelo nasitni. Velikost je odvisna od željene velikosti končnih krofov. Predstavljajte si da bo končni krof po vzhajanju in cvrtju približno še enkrat večji. Če želite zelo velike krofe potem tehtajte 80-90 gramov.

Koščke testa oblikujemo v kroglico. Oblikovane krofe pokrijemo s krpo in pustimo na toplem slabo uro. Zadnjih nekaj minut začnemo segrevati olje. Olje segrejemo na srednjo do nižjo temperaturo (4/9), saj je zelo pomembno da se krofi cvrejo počasi – tako bodo pečeni in ne surovi na sredini. Če imate termometer olje segrejte na temperaturo 155-160 stopinj.

Ko je olje segreto, mu dodamo krofe. Krofi morajo imeti dovolj prostora, da lahko narastejo. Pokrijete jih s pokrovko in pustite, da se cvrejo 3-4 minute, oziroma dokler na spodnji strani ne postanejo zlato rjave barve. Nato jih odkrijete in obrnete, ter jih tudi na drugi strani cvrete ravno toliko časa, kot ste jih na prvi strani.

Pomembno je, da ves čas spremljate peko. Temperaturo olja večkrat zmerite in pazite da ne pade pod 155. Če olje preveč cvrči in je temperatura nad 170 stopinj, temperaturo malce zmanjšate in obratno.
Ocvrte krofe polagate na papirnate brisačke ali rešetko, da le-te vpijejo odvečno olje oziroma da odvečno olje odteče. Če imate opcijo bolj priporočam rešetko, saj je pri papirnatih brisačkah tako da takoj postanejo preveč mastne in tako ne vpijajo dobro dodatnega olja.

Video pripravo krofov si lahko pogledate tukaj.

Krofe razpolovimo po dolžini. Namažemo z jagodno marmelado in nadevamo s pripravljeno chantilly kremo. Potresemo s sladkorjem v prahu in okrasimo s svežimi jagodami, ter postrežemo.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.