Sestavine:
4 krompirji
250-300 gramov ohrovta
1 majhna čebula
1 strok česna
1 vejica peteršilja
100 ml mleka
vsaj 1/2 čajne žličke soli – po okusu
bel poper po okusu
2-3 žlice Malinca pirin polnozrnat zdrob ali navadni zdrob/gres
2-3 žlice kisle smetane
50 gramov pancete
jušni krutoni – opcijsko
Postopek:
NatisniKrompir, čebulo, česen in ohrovt narežemo na manjše koščke. Če imamo mlad krompir ga le operemo in kože ne odstranimo.
V posodo dodamo nekaj žlic oljčnega olja in na njem popečemo čebulo, krompir in česen. Ko se sestavine začnejo prijemati na dno posode, zalijemo z vodo tako da jih vsaj za 2-3 centimetre pokrijemo. Dodamo sol, poper, peteršilj in kuhamo 15 minut.
Po tem času dodamo ohrovt in kuhamo nadaljnih 10 minut.
Vmes na ponvi na kocke narezano panceto pražimo da postane lepo zapečena. Pražimo jo na srednji do višji temperaturi. Zapečeno odložimo na papirnato brisačko, da se ohladi.
Ko je ohrovt kuhan prilijemo mleko in sestavine fino zmiksamo v kremasto juho.
Vmešamo zdrob in kuhamo še nekaj minut, da se juha fino zgosti. Vmešamo kislo smetano.
Juho po okusu dosolimo, popopramo in takoj postrežemo. Na vrh dodamo panceto in krutone.
Pozdravljeni. Super recept, samo jaz imam eno težavo.Ne znam odpraviti grenčine, ki jo ima ohrovt. Ali imate kakšen nasvet kako odpraviti to težavo? LP Nevenka