Anina kuhinja

Kostanjeva torta z Baileys likerjem

Čas priprave: 40-50 minut

Čas kuhanja: 18-20 minut

Količina: za tortni pekač premera 24-26 cm

Sestavine:

Sestavine za biskvit:
2 jajci
7 žlic moke
5 žlic mleka
5 žlic rastlinskega olja
5 žlic sladkorja
1/2 Dr. Oetker vrečke pecilnega praška
ščepec soli
1/2 čajne žličke Dr. Oetker rumove arome
+
100 ml mleka
3-4 žlice Baileys likerja
+
3 žlice kostanjeve kreme za premaz  – recept tukaj

Sestavine za osnovno kremo:
350 gramov mascarpone sira + 200 ml sladke smetane za stepanje
7 žlic Dr. Oetker sladkorja v prahu
40-70 ml likerja Baileys
8 lističev Dr. Oetker želatine
800 ml sladke smetane za stepanje

Dodatne sestavine za kostanjevo kremo:
370 gramov kostanjeve kreme
100 gramov čokoladnega namaza – opcijsko

Sestavine za okras:
6-7 žlic kostanjeve kreme
kostanji za okras

Postopek:

Natisni

Pripravimo kostanjevo kremo po mojem receptu. Lahko pa jo tudi kupite. Imajo jih v Leclercu.

Jajca, sladkor in sol stepamo da podvojijo prostornino in postan zmes svetlo rumena. Takrat dodamo olje, mleko, moko in pecilni prašek. Zmešamo ravno toliko da so sestavine povezane, nato pa prelijemo v dobro namaščen tortni pekač. Pečemo v segreti pečici na 175 stopinj 18-20 minut – dokler zobotrebec iz sredine ne pride ven čist.

Mleko in liker zmešamo in prelijemo čez vroč pečen biskvit. Ohladimo. Ohlajenega prestavimo na podlago na kateri bomo servirali torto in okrog biskvita dodamo obod tortnega pekača. Premažemo s kostanjevo kremo.

Želatino za kremo za 10 minut namočimo v mrzlo vodo. Vmes stepemo sladko smetano skupaj s sladkorjem do točke da se napihne ampak je še tekoča. Mascarpone sir, liker in pripadajočo sladko smetano z ročnim mešalnikom fino umešamo.

V kozico dodamo 80 ml vode in ožete lističe želatine. Segrejemo na najnižji temperaturi da se želatina popolnoma stopi. Takšno vmiksamo v sladko smetano. Vmiksamo še mascarpone kremo.

Kremo razdelimo na pol. Eni polovici odvzamemo 200 gramov kreme in jo shranimo – uporabili jo bomo za okraševanje. Kremi ki smo ji odvzeli del vmešamo kostanjevo kremo in nežno segret čokoladni namaz – tak je bolj tekoč in se lepše vmeša. Nekih 200 gramov kreme odvzamemo – prav tako jo bomo imeli za okraševanje.

Kostanjevo kremo razporedimo po podlagi in položimo v zamrzovalnik za 30-40 minut da se očvrsti. Takrat dodamo še smetanovo kremo in položimo v hladilnik za vsaj 5-6 ur ali čez noč.

Ko je torta ohlajena in čvrsta s tankim nožem zdrsimo ob robu in odstranimo obod. Po vrhu jo namažemo s kostanjevo kremo in okrasimo s prihranjenima kremama in kostanji.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.