Anina kuhinja

Kocke medenjaki

Čas priprave: 20-30 minut

Čas kuhanja: 17-18 minut

Količina: za pravokotni pekač velikosti 20x30 cm ali malce večji

Sestavine:

Sestavine za biskvit:
4 majhna jajca
15 žlic moke
10 žlic mleka
10 žlic rastlinskega olja
10 žlic sladkorja
1 vrečka pecilnega praška
ščepec soli

Sestavine za preliv:

300 ml mleka
2 polni žlici sladkorja v prahu
4-6 čajnih žličk Perger medenega likerja – po okusu

Sestavine za kremo:
500 ml sladke smetane za stepanje
250 gramov mascarpone sira
1 žlica marelične marmelade
5 Perger medenjakov z medeno glazuro
limonina lupinica ene bio limone
6-8 žlic limoninega soka – po okusu
3-4 žlice sladkorja v prahu – po okusu
1/4 čajne žličke cimeta
3 lističi želatine + 50 ml sladke smetane

+ Perger medenjaki za vrh ali Perger praženi karamelizirani medeni mandlji za vrh

Dodatne sestavine:
4-5 žlic marelične marmelade/džema + 2 žlici limoninega soka

Postopek:

Natisni

Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake stepemo do čvrstega in jim vmes dodamo ščep soli.

Rumenjakom dodamo sladkor in jih stepamo do svetlo rumene barve.

Takrat dodamo olje, mleko, moko in pecilni prašek. Na hitro premešamo in po delih vmešamo še sneg.

Prelijemo v dobro namaščen pekač in položimo v segreto pečico na 180 stopinj za 17 minut. Če po tem času zobotrebec iz biskvita pride ven čist vzamemo iz pečice, drugače pa pečemo še minuto ali dve.

Sestavine za preliv zmešamo. Še vročega prelijemo s prelivom. Ohladimo.

Želatino za kremo namočimo v mrzlo vodo za 10-15 minut. Piškote za kremo zmiksamo v prah. Mascarpone sir, marelično marmelado, tretjino sladke smetane, lupinico, limonin sok, sladkor v prahu in cimet zmiksamo v kremo. Preostalo sladko smetano stepemo do točke da se začne peniti ampak je še vedno tekoča.

Sladko smetano za želatino segrejemo na najnižji temperaturi na štedilniku. Vanjo dodamo ožeto želatino in mešamo da se popolnoma stopi. Takšno med hitrim rednim mešanjem vmešamo v tekočo nežno stepeno sladko smetano.

V smetano nato vmešamo mascarpone kremo. Po okusu dodamo še malo limoninega soka ali sladkorja da pridemo do okusa, ki nam ustreza. Takšno kremo pokrijemo s folijo in položimo v hladilnik za vsaj 3-4 ure, najbolje čez noč.

Marelično marmelado malo segrejemo in ji vmešamo limonin sok. Pecivo zrežemo na pravokotnike ali kocke. Vsak košček namažemo s pipravljeno marmelado in okrasimo z nabrizgano kremo.

Na vrh dodamo medenjake ali pa pražene medene mandlje.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.