Sestavine:
- Sestavine za juho:
- 1 večja rdeča paprika
- 2 rumeni papriki
- 1 manjša cukini bučke
- 1/2 čajne žličke Kotanyi zrnastega česna
- 1 manjši paradižnik
- vejica svežega peteršilja ali 1/2 čajne žličke Kotanyi posušenega peteršilja
- 1/2 majhne čebule
- sol po okusu
- 1 zravnana čajna žlička Kotanyi sladke paprike
- 1 zravnana čajna žlička trsnega ali navadnega sladkorja
- Kotanyi kajenski poper po okusu
- Sestavine za polenta kocke:
- 200 ml vode
- 200 ml mleka (ali vode)
- 1 zravnana čajna žlička soli
- 100 gramov polente
- 1 pest naribanega parmezana
- 1 žlica masla
Postopek:
Natisni- Čebulo, paprike, bučko in paradižnik narežemo na drobno. Zrnasti česen namočimo v malce vode, da se prebudi.
- Vodo in mleko skupaj s soljo pripeljemo skoraj do vretja. Nato vmešamo polento in jo skuhamo. Kuhani vmešamo parmezan in maslo in jo razporedimo po pekaču obloženem s folijo za živila – plastično folijo. Pekač je lahko manjši ali večji – v vsakem primeru boste na koncu lahko zrezali polento na kocke.
- Polento pokrijete s plastično folijo, da se na vrhu ne bo naredila skorjica in jo pustite da se popolnoma ohladi. Vmes pripravite juho.
- Čebulo popečete da se nežno spusti, nato dodate paprike in bučko. Pražimo nekaj minutk in dodamo česen. Počakamo da zadiši, ter primešamo paradižnik. Solimo, vmešamo sladkor, poper in sladko papriko v prahu.
- Pražimo minutko, nato pa zalijemo. Če želimo gosto juho zalijemo toliko da voda pokriva sestavine za 2-3 cm in nič več.
- Juhi dodamo peteršilj in jo na manjšem ognju kuhamo nadaljnih 15 minut. Nato jo fino zmiksamo in po okusu dosolimo, ter postrežemo.
- Ohlajeno polento zrežemo na kocke in serviramo poleg juhe.