Anina kuhinja

Jagodno belo čokoladni pustni krofi

Čas priprave: 2-3 ure

Čas kuhanja: 1-2 uri

Količina: okrog 40 krofov

Sestavine:

Sestavine za krofe:
1 kg moke TIP 400
1 kocka kvasa
120 gramov sladkorja
1,2 dcl sončničnega olja
570 ml mleka
limonina lupinica ene limone
1/2 čajne žličke soli
50 ml ruma
8 rumenjakov

Sestavine za nadev 10 krofov:
15-20 jagod
10 čajnih žličk marelične ali jagodne marmelade/džema
400 ml sladke smetane
2 žlici mascarpone sira
1 čajna žlička Dr. Oetker vanilijeve paste
2 žlici Dr. Oetker sladkorja v prahu
4 Dr. Oetker lističi želatine

Sestavine za okras 10 krofov:
150 gramov bele čokolade + ena žlica rastlinskega olja – recimo sončničnega
10-15 žlic kristalnega sladkorja + 1/2 čajne žličke cimeta
Dr. Oetker okraski – opcijsko

Postopek:

Natisni

Najprej pripravimo kremo. Želatino namočimo v hladno vodo za 10 minut. V kozico dodamo toliko vode da z njo pokrijete dno in jo segrevate na najnižji temeraturi. Takšni dodate ožeto želatino in mešate da se popolnoma utekočini. Ploščo ugasnemo.

Sladko smetano stepamo do točke da postane mehka in se cofki ob dvigu mešalk zavihajo nazaj. Takrat med rednim hitrim mešanje v ozkem curku vlijemo in vmešamo stopljeno želatino. Dodamo sladkor v prahu, mascarpone sir, vanilijevo pasto in vse skupaj zmešamo v čvrsto kremo. Kremo položimo v hladilnik za vsaj 3-4 ure, najbolje čez noč.

Poskrbimo da so vse sestavine za krofe sobne temperature. Mleko segrejemo do toplega.
V polovico toplega mleka vmešamo žličko sladkorja in vanj nadrobimo kvas. Pustimo ga vzhajati 10 minut. V drugo polovico dodamo sladkor in počakamo da se stopi.

Medtem presejemo moko. Vanjo vmešamo vzhajan kvas. Dodamo sol, premešamo. S kuhalnico počasi in nežno vmešamo rumenjake, limonino lupinico, rum, olje in preostalo sladko mleko.

Testo gnetemo 15-20 minut. Nato pa ga pustimo vzhajati 1 uro.

Po tem času testo razdelimo na polovico in vsako polovico zvaljamo na debelino slabih 2 centimetrov. Iz testa izrežemo kroge in v njih izrežemo manjše kroge. Izrezane krofe in krogce pokrijemo s krpo in pustimo na toplem slabo uro. Zadnjih nekaj minut začnemo segrevati olje. Olje segrejemo na srednjo do nižjo temperaturo (5/9), saj je zelo pomembno da se krofi cvrejo počasi. Če imate termometer olje segrejte na temperaturo 170 stopinj.

Ko je olje segreto, mu dodamo krofe. Krofi morajo imeti dovolj prostora, da lahko narastejo. Pokrijete jih s pokrovko in pustite, da se cvrejo 2 minuti, oziroma dokler na spodnji strani ne postanejo zlato rjave barve. Nato jih odkrijete in obrnete, ter jih tudi na drugi strani cvrete ravno toliko časa, kot ste jih na prvi strani.

Pomembno je, da ves čas spremljate peko. Temperaturo olja večkrat zmerite. Če olje preveč cvrči in je temperatura nad 170 stopinj, temperaturo malce zmanjšate in obratno.
Ocvrte krofe polagate na papirnate brisačke ali rešetko, da le-te vpijejo odvečno olje oziroma da odvečno olje odteče. Če imate opcijo bolj priporočam rešetko, saj je pri papirnatih brisačkah tako da takoj postanejo preveč mastne in tako ne vpijajo dobro dodatnega olja.

Na koncu sem sama ocvrla tudi krofove luknjice in jih nadevala z marmelado in potresla s sladkorjem v prahu. Lahko pa jih med izrezovanjem vrnete nazaj v testo in raje naredite več krofov z luknjo.

Še tople krofe povaljate po kristalnem sladkorju s cimetom. Ohlajene krofe razpolovimo. Čokolado na najnižji temperaturi stopimo skupaj z olje. Spodnji del krofov namažemo z marmelado, dodamo narezane jagode in čeznje nabrizgamo kremo.

Pokrijemo z zgornjim delom, ki ga okrasimo s stopljeno čokolado.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.