Anina kuhinja

Jagodna kremna rolada

Čas priprave: 15-20 minut

Čas kuhanja: 8 minut

Količina: 1 rolada

Sestavine:

Sestavine za rolado:
5 večjih jajc
ščepec soli
120 gramov bele moke za pecivo
1 čajna žlička pecilnega praška
80 gramov navadnega kristalnega sladkorja
20 gramov vanilijevega sladkorja

Sestavine za vanilijevo kremo:
350 ml smetane za stepanje
250 gramov mascarpone sira
4 polne žlice sladkorja v prahu
semena enega vanilijevega stroka ali 1 čajna žlička vanilijeve paste ali vrečka vanilijevega sladkorja
50 ml limoninega soka
3 lističi želatine

Postopek:

Natisni

Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo čvrst sneg in mu med stepanjem dodamo ščepec soli.

Rumenjake in sladkorja stepamo do svetlo rumene barve. Moko in pecilni prašek zmešamo skupaj.

K rumenjakovi zmesi po delih in počasi vmešamo sneg. Nato pa še po delih presejano moko s pecilnim praškom.

Zmes razporedimo po namaščenem papirju za peko razporejenem po pekaču. Sama sem uporabljala kar pekač od pečice.

Položimo v segreto pečico na 200 stopinj za 8-10 minut. Pomembno je da se biskvit ne speče preveč, drugače bo med pokanjem rad počil. Po 8 minutah zato nujno z zobotrebcem preverite, če je pečen. Če zobotrebec pride ven čist je pečen.

Pečen biskvit prevrnemo na vlažno čisto kuhinjsko krpo in ga zvijemo v rulado. Ohladimo.

Želatino namočimo v hladno vodo za nekih 10 minut. Nato jo ožamemo in preložimo v kozico ki ima dodane malo vode – toliko da pokrije dno.

Na najnižji temperaturi jo segrejemo da se popolnoma otekočini.

Mascarpone sir zmešamo s sladkorjem, limonin sokom in semeni vanilijevega stroka. Preostalo smetano stepamo le toliko da se začne dobro peniti nato pa ob rednem mešanju vmešamo stopljeno želatino in mešamo, da se začne malo gostiti, ampak je še zelo tekoča.

Takrat z lopatko vmešamo mascarpone nadev k smetani in po okusu dosladkamo, dodamo limonin sok. Položimo jo v hladilnik za vsaj 1-2 uri.

Kremo namažemo na odvito ohlajeno rolado potreseno z narezanimi jagodami in jo zvijemo nazaj. Zavijemo v aluminijasto folijo in položimo v hladilnik za 2-3 ure.

Potresemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.

Jagodna kremna rolada je odlična pomladno poletna sladica, ki je tudi preprosta za pripravo.
Ker pa vsebuje mlečne izdelke ki lahko nagajajo ljudem z laktozno intoleranco, bi želela poleg recepta deliti rešitev tudi za njih, ki jim omogoča da tudi oni lahko nrez slabe vesti posežejo po tej noro dobri roladi.

LactaNON, ki je namenjen odpravljanju simptomov laktozne intolerance. Osebe, ki nimajo dovolj encima laktaze (ki razgrajuje mlečni sladkor), jim mlečni izdelki povzročajo neprijetne prebavne težave, kot so bolečine v trebuhu, napenjanje, driska. Laktozno intolerantni ljudje se velikokrat izogibajo mleku in mlečnim izdelkom ali pa posegajo samo po mlečnih izdelkih, ki jim je laktoza odvzeta. Tablete LactaNON vsebujejo naraven vir laktaze in se vzamejo pred ali skupaj z mlečnim obrokom in tako preprečujejo simptome laktozne intolerance. Prednosti tablet so, da lahko poješ tortico na zabavi, čeprav je narejena iz običajnih mlečnih sestavin, greš lahko na najboljši sladoled v mestu in na kavico ob morju. Torej… ni potrebno razmišljati kje imajo brezlaktozno mleko za kavo in kje brezmlečni sladoled.

Več o izdelku si lahko preberete tukaj – http://www.vitabalans.fi/sl/izdelek/lactanon/

Komentarji

*Zahtevano

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

[sg_popup id=1]