Anina kuhinja

Jabolčni mandljev kvašen štrudelj

Čas priprave: 30-35 minut

Čas kuhanja: 30-35 minut

Količina: 2 večja štrudlja

Sestavine:

Sestavine za testo:
700 gramov bele moke
2,5 dcl mleka
80 gramov sladkorja
1 polna čajna žlička soli (8 gramov)
1 kocka svežega kvasa (40 gramov)
100 gramov masla sobne temperature
3 jajca
1 čajna žlička Dr. Oetker rumove arome

Sestavine za jabolčni nadev:
8-10 večjih jabolk
2 žlici sladkorja
2 žlici Dr. Oetker vanilin sladkorja v prahu
limonina lupinica ene bio limone
4 žlice limoninega soka
3 zravnane žlice Dr. oetker koruznega škroba

Sestavine za mandljev frangipan:
300 gramov Dr.Oetker drobljenih mandljev ali mandjeve moke
200 gramov Dr. Oetker sladkorja v prahu
2 večji jajci
240 gramov masla sobne temperature
1 čajna žlička cimeta
ščepec soli

+ jajce za premaz
+ Dr. Oetker mandljevi lističi za okras

Postopek:

Natisni

Moko presejemo v skledo. Mleko razdelimo na dva dela in ju pogrejemo do toplega.

V en del dodamo žličko sladkorja, premešamo in nadrobimo kvas. Pustimo vzhajati 10-15 minut. V drug del mleka dodamo preostali sladkor in maslo, ter rum. Pustimo stati 10-15 minut.

Jajca stepemo.

V moko najprej vmešamo vzhajan kvas. Ko je ta vmešan dodamo sol. Nato pa sladko mleko z maslom, nazadnje pa še jajca. Gnetemo ali mešamo s kuhinjskim robotom vsaj 15 minut, najbolje kar 20. Če je testo preveč lepljivo dodamo še maksimalno 40 gramov moke. Mora pa biti izjemno in mehko.

Po gnetenju oblikujemo hlebček, malo ga pomokamo in pustimo vzhajati 1 uro.

Jabolka olupimo in narežemo na drobno. Skupaj z dvema decilitroma vode jih pokuhamo na štedilniku. Med kuhanjem jim dodamo sladkorja. Ko so omehčana v 100 ml vode vmešamo škrob in zlijemo k jabolkom da se vse skupaj zgosti. Odstavimo in ohladimo. Vmešamo limonino lupinico in sok.

Mandlje in sladkor zmiksamo. Nato dodamo maslo in jajce in vse ostale sestavine za frangipan in zmiksamo.

Testo razdelimo na dva dela in z vsakim naredimo enako. Zvaljamo v tanek pravokotnik. Tri četrtine testa premažemo s polovico frangipana in nadevamo s polovico jabolčnega nadeva. Nenamazan del zapognemo čez namazan. Nato pa iz druge strani namazan del zapognemo čez že zapognjenega. Testo povlečemo da ga skrijemo pod zvitek. Če nimamo dovolj velikega pekača robove odrežemo in ji spečemo posebej. Lahko pa tudi valjamo na dolžino pekača da se nam velikost potem izzide.

Pustimo vzhajati 20-30 minut, nato pa premažemo s stepenim jajcem in potresemo z mandljevimi lističi.

Položimo v segreto pečico na zgornjo tretjino na 200 stopinj za 15 minut, nato pa znižamo temperaturo na 180 stopinj in pečemo nadaljnih 15-20 minut, do zlato rjave barve. Če ze zvitek že prej zlato rjavo zapeče ga pokrijemo z aluminijasto folijo, da se ne be zažgal.

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.