Moka z maslom, sladkorjem, soljo in vodo. |
Zgneteno testo. |
Jabolka z moko, cimetom in sladkorjem. |
Premešane sestavine za nadev. |
Nadevani šalčki s testom in jabolki. |
Pokriti šalčki s testom. Rezanje črtic po testu. |
Premešana pita. |
ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 20 minut
ČAS PEKE: 30 minut
Za dve skodelici.
SESTAVINE:
– 115 g moke
– 70 g mrzlega masla
– 2 žlici mrzle vode
– 1/3 čajna žlička soli in sladkorja
Za nadev:
– 2 srednje velika jabolka
– 1 žlica moke
– ščepec cimeta
– 2 žlice sladkorja
OPIS PRIPRAVE:
Sestavine za testo zgnetemo v testo. Le tega nato razdelimo na 4 dele. Pečico segrejemo na 200 stopnj.
Jabolka olupimo in narežemo na manjše kocke. Dodamo jim moko, cimet in sladkor in vse skupaj dobro premešamo.
Skodelice namastimo, in v vsako nadevamo na dno en košček testa in ga porazporedimo s prsti po dnu posodice. V posodice nato dodamo jabolka. Nadevamo jih z vrhom, ker se med peko posedejo in potem šalčke ne bodo izgledale polno (na slikicah lahko vidite da se je to zgodilo meni). Na kuhinjski površini nato z rokami v krogce oblikujemo preostala kosa testa (če se vam testo prijema na prste, si jih malce pomokajte) in ju dodamo čez naložena jabolka. Na sredini z nožem zarežemo 4 črtice in omogočimo da voda od jabolk med peko lahko izhlapi. Testo po vrhu premažemo s stopljenim maslom.(1 žlica masla bo zadostovala)
Tako pripravljene položimo v pečico za slabe pol ure, dokler testo ne postane lepo rjavkaste barve. Pečene postrežemo še tople. Testo lahko po želji z žlico potisnemo v jabolka in vse skupaj premešamo.
Veselo sladkanje!