Anina kuhinja

Hruškina limonina krostata

Čas priprave: 30 minut

Čas kuhanja: 20-25 minut

Količina: 28x20 cm

Sestavine:

Sestavine za limonino kremo:
– 125 ml sladke smetane
– 1 zravnana žlica koruznega škroba
– 1 rumenjak
– 2-3 žlice limoninega soka (2 žlici za navadno kislo in 3 za malce bolj kislo kremo)
– 1 žlica limoninega sladkorja ali lupinica ene bio limone
– 1,5 žlici kristalnega sladkorja

Ostale sestavine:
– 7 mladih manjši hrušk ali 2-3 viljamovke
– 2 žlici masla
– 2 žlici rjavega sladkorja
– 250 gramov listnatega testa

Postopek:

Natisni

Pekač obložimo s papirjem za peko in pečico segrejemo na 200 stopinj.
Sladko smetano pripeljemo do vretja in jo odstavimo.

Rumenjak dobro zmešamo skupaj z limonin sladkorjem in kristalnim sladkorjem. Zmes je dobro zmešana, ko ni več vidnih sladkornih kristalov.
V zmešano rumenjakovo zmes vmešamo limonin sok in škrob.

Med rednim mešanjem z ročnim mešalnikom v jajčno kremo prilivamo vrelo sladko smetano.
Ko smetane ni več, celotn limonino kremo prelijemo nazaj v posodo in jo med rednim in hitrim mešanjem pripeljemo do vretja. Temparaturo znižamo in jo kuhamo še minuto in med tem neprestano mešamo, da se ne bi prijela na dno.

Kremo prelijemo na krožnik, pokrijemo s plastično folijo in popolnoma ohladimo.
Maslo in rjavi sladkor stopimo na najnižji temperaturi in ju dobro zmešamo skupaj. Vsebino ohladimo.
Ko je krema in polivka hladna nadaljujemo.

Hruške operemo in jih z mandolino po dolgem narežemo na rezine debeline 2-3 mm.
Listnato testo zvaljamo na debelino 3-4 mm in odrežemo pravkotnik velikosti 28×20 (vsaj približno).
Pravokotnik položimo na pekač obložen s papirjem za peko. Iz listnatega testa odrežemo trakove širine slabega cm in jih položimo ob robove pravokotnika.

Po testu razmažemo ohlajeno limonino kremo (robov ne namažemo,le notranji del) in jo prekrijemo z narezanimi hruškami v stilu prekrivanja.

Testo in hruške premažemo z masleno sladkorjevo polivko in vse skupaj položimo v pečico za 20-25 minut oziroma za toliko časa, da se listnato testo zlato rjavo obarva.

Nasvet:
Za bolj nizkokalorično različico namesto smetane uporabite mleko.
Namesto limoninega sladkorja, uporabite lupinico ene limone in dodate še žlico kristalnega sladkorja.

Hruškina limonina krostata je odlična poletna sladica popolna z poletnimi majhnimi hruškami.
Ker pa vsebuje mlečne izdelke ki lahko nagajajo ljudem z laktozno intoleranco, bi želela poleg recepta deliti rešitev tudi za njih, ki jim omogoča da tudi oni lahko nrez slabe vesti posežejo po tej noro dobri krostati.
LactaNON, ki je namenjen odpravljanju simptomov laktozne intolerance. Osebe, ki nimajo dovolj encima laktaze (ki razgrajuje mlečni sladkor), jim mlečni izdelki povzročajo neprijetne prebavne težave, kot so bolečine v trebuhu, napenjanje, driska. Laktozno intolerantni ljudje se velikokrat izogibajo mleku in mlečnim izdelkom ali pa posegajo samo po mlečnih izdelkih, ki jim je laktoza odvzeta. Tablete LactaNON vsebujejo naraven vir laktaze in se vzamejo pred ali skupaj z mlečnim obrokom in tako preprečujejo simptome laktozne intolerance. Prednosti tablet so, da lahko poješ tortico na zabavi, čeprav je narejena iz običajnih mlečnih sestavin, greš lahko na najboljši sladoled v mestu in na kavico ob morju. Torej… ni potrebno razmišljati kje imajo brezlaktozno mleko za kavo in kje brezmlečni sladoled.

Več o izdelku si lahko preberete tukaj – http://www.vitabalans.fi/sl/izdelek/lactanon/

 

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.