Anina kuhinja

Grozdni sirup ali sirup iz grozdja

Čas priprave: 20-25 minut

Čas kuhanja: 1 ura

Količina: 4-5 litrov sirupa

Sestavine:

Sestavine:
3 kg grozdov grozdja pri roki
500 gramov sladkorja na liter kuhanega soka
2 cimetovi palčki
10 klinčkov/nageljnovih žbic
sok ene večje limone
2 x vrečka vanilijevega sladkorja

Sestavine za grozdni gin in tonik:

30-40 ml grozdnega sirupa
1 dcl tonika
20-30 ml gina
3-4 žlice limonine soka
1 limonina rezina
nekaj grozdov
metini listi

Postopek:

Natisni

Čiste steklenice položimo skupaj s pokrovi v segreto pečico na 100 stopinj za vsaj 10-15 minut da se sterilizirajo.

Grozde na cedilu na hitro oplaknemo in zalijemo s toliko vode da jih za 2-3 cm pokriva. Dodamo cimet, klinčke in zavremo.

Na nizkem ognju kuhamo 30 minut. Nato odcedimo. Če želimo lahko zelo fino odcedimo ponovno tudi preko gaze. Sama sem odcedila le s kuhinjskim finim cedilom.

Sok stehtamo in na vsak liter tekočine dodamo 500 gramov sladkorja. Dodamo vanilin sladkor in dodamo nazaj na štedilnik ter pripeljemo do vretja.

Odstavimo, vmešamo limonin sok in takoj prelijemo v steklenice. Dobro jih zapremo in pustimo da se sirup ohladi.

Za Grozdni gin in tonik, preprosto sestavine zmešamo in postrežemo.

Grozdni sirup je nastal v sodelovanju s podjetjem Pirnar, in je poslikan pred njihovimi krasnimi vhodnimi vrati. 🙂

Komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.