Narezana cvetača in dodan grah v pekaču. |
Omaka iz jajcm smetane, mleka, sira, in začimb. |
Cvetača in grah zmešana z omako in potresena s sirom, pripravljena na peko. |
Razrezana gratinirana cvetača z grahom. |
ZAHTEVNOST: 2/5
ČAS PRIPRAVE: 1 ura ( skupaj s peko)
Za 4 osebe. Pekač velikosti 20×40 cm.
– polovica srednje velike cvetače
– 230 g graha
– 4 jajca
– 200 ml smetane za kuhanje
– 1,5 dcl mleka
– 2 pesti sira
– ščepec rdeče paprike v prahu, soli, belega in črnega popra
Na manjše kocke ( slab cm ) narežemo cvetačo in jo stresemo v pekač. Dodamo ji grah iz kozerve, katerega vodo dobro odlijemo. Nato pa v manjši posodi zmešamo jajca, smetano, mleko in 1 pest sira ter začimbe. Vse to zlijemo v pekač in sestavine skupaj premešamo. Po vrhu potresemo preostali sir in položimo pekač v segreto pečico na 180 stopinj. Pečemo približno pol ure. Po tem času malce potresemo pekač – sestavine se ne smejo več premikati, temveč morajo biti čvrste, in tako vemo kdaj je gratinirana cvetača z grahom dovolj pečena. Če se sestavine še premikajo, pečite kakšno minuto več.
Zraven lahko postrežete razne mesne omake, ali drugače pripravljeno meso in solate.