Anina kuhinja

Goveja obara s porom, korenjem in belim vinom

Čas priprave: 15

Čas kuhanja: 120

Količina: 4 osebe

Sestavine:

  • 500 gramov govejega mesa
  • 2 korenja
  • 1 manjši por
  • 1 dcl suhega belega vina
  • 3 šalotke ali 1 manjša čebula
  • 1 žlica paradižnikovega koncentrata
  • sol in črni poper po okusu
  • ščepec sladkorja
  • 5-6 dcl vode ali jušne osnove
  • ščepec majarona in peteršilja
  • 1 lovorjev list
  • 1/2 čajne žličke sladke paprike v prahu
  • 1 zravnana žlica moke

Postopek:

Natisni
  1. Šalotke in por narežemo na manjše koščke. V posodo nalijemo olje, tako da pokriva dno, ga segrejemo in ju dodamo. Ko se spustita in nežno porumenita, dodamo narezano govedino. Pražimo jo, dokler se dobro ne prime na dno posode, vendar pazimo, da se ne zapeče preveč in da ne počrni.

  2. Popečenemu mesu dodamo narezano korenje, pražimo še nekaj sekund, nato pa vse skupaj zalijemo s 3–4 dcl vode in vinom. Tekočina bo poskrbela, da se bo prijeta hrana z dna posode lepo raztopila, ostalo pa bo ogromno okusa v jedi.

  3. V posodo dodamo lovorjev list, majaron, peteršilj, sladko papriko, sol in poper ter ga zavremo. Ko zavre, temperaturo gretja znižamo na najnižjo, in pokritega kuhamo nadaljnji dve uri,lahko pa tudi dlje.

  4. Po preteku tega časa v manjši posodi zmešamo 1–2 dcl vode s paradižnikovo mezgo in moko. Ob rednem mešanju zmes vlijemo v golaž in ga znova zavremo.
  5. Temperaturo nato znižamo in ga ob rednem mešanju kuhamo še minuto ali dve, nato pa še vročega postrežemo.