Anina kuhinja

Govedina po burgundsko – Beef Bourguignon

Čas priprave: 30 minut

Čas kuhanja: 120

Količina: za 2 osebi

Sestavine:

  • 300-350 gramov govejega mesa (v mojem primeru so bila to ledja brez kosti)
  • 1 manjša čebula
  • 600 ml kvalitetnega rdečega vina
  • 3 nageljnove žbice – klinčki
  • 1 manjši lovorjev list
  • ščepec cimeta
  • ščepec muškatnega oreščka
  • 1/4 čajne žličke timijana
  • 6 malih čebulic
  • 6 šampinjonov
  • 200 ml goveje jušne osnove
  • 1 večji strok česna
  • 2 žlici masla
  • 2 čajni žlički moke
  • 3 manjši korenčki

Postopek:

Natisni
  1. Za pripravo jedi priporočam uporabo ponve ali posode, ki jo lahko položite tudi v pečico.Čebulo narežemo na drobno in jo pražimo v ponvi, dokler se lepo ne spusti. Takrat prilijemo vino in ga pokuhavamo/reduciramo toliko časa, da vsaj ena tretjina izhlapi – 10-15 minut. Tekočino ohladimo.

  2. V posodo dodamo narezano meso na večje kocke. Čezenj potresemo cimet, muškatni orešček, klinčke, razpolovljen lovorjev list in timijan. Dodamo še žlico olivnega olja in začimbe v meso dobro vgnetemo.

  3. Čez meso prilijemo ohlajeno zreducirano vino in ga pokritega položimo v hladilnik čez noč.

  4. Naslednji dan meso poberemo ven in ga osušimo. Omako iz vina precedimo. Korenje narežemo na dva centimetra velike koščke. Čebulice olupimo. Pečico segrejemo na 165 stopinj.

  5. Meso dobro zapečemo na nekaj žlicah olivnega olja. Popečenega odstranimo na krožnik. Na olju popečemo še korenje in čebulice. Pražimo ju le toliko časa, da se nežno obarvata, nato pa dodamo nazaj meso. Prilijemo odcejeno vino. Vsebini dodamo čajno žličko soli in lep ščep črnega popra. Prilijemo jušno osnovo in omako zavremo.

  6. Čez površino omake, položimo papir za peko. Čez posodo pa aluminijasto folijo. Posodo položimo v pečico za slabi dve uri oziroma za toliko časa, da meso in zelenjava postaneta zelo mehki.

  7. V manjši posodici zmešamo maslo sobne temperature in moko.

  8. Šampinjone olupimo in jih narežemo na rezine debeline 3-4mm.V ponvi na olivnem olju jih popečemo. Ko se spustijo in rjavo zapečejo, jih odstavimo.

  9. Skuhano obaro vzamemo iz pečice in jo položimo na štedilnik. Med rednim mešanjem, ji vkuhamo zmešano maslo z moko, da jo zgostimo. Ko zavre, znižamo temperaturo in jo kuhamo še nekaj minut. Vmešamo šampinjone in postrežemo.
  10. Zraven izvrstno paše popečen kruh ali pire krompir.

Že več let sanjam o tej francoski goveji obari. Kljub temu je še nisem uspela nikoli sprobati. Pravilen način je namreč strašno zamuden. Sama sem ga poskusila čimbolj skrajšati, brez da bi zaradi tega preveč trpel okus. Kakorkoli, kljub temu je priprava še vedno zamudna, pa čeprav manj. Toda dela ni veliko in ves ta čas se na koncu res izplača.  🙂