Sestavine:
- 500 gramov navadne ali pirine moke
- 20 gramov svežega kvasa
- 1 čajna žlička Natur aktiv medu ali agavinega sladkorja
- 1 dcl vode
- 1 dcl Natur aktiv mleka
- 0,5 dcl Natur aktiv kozjega jogurta
- 1 čajna žlička soli
- 8-12 žlic Natur aktiv olivnega olja
- 1-2 pesti Natur aktiv češnjevega paradižnika
- svež ali posušen rožmarin – količina po okusu/želji
Postopek:
Natisni- Toplo vodo zmešamo z medom. Vanjo nadrobimo kvas in ga pokrijemo za 10 minut da vzhaja.
- Moko presejemo in vanjo vgnetemo vzhajan kvas. Ko je kvas vgneten, vmešamo sol, mleko, del drobno narezanega rožmarina, jogurt, ter 8 žlic olivnega olja.
- Testo pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro.
- Po tem času ga z rokami oblikujemo v krog in mu s prsti vtisnemo izdolbine. V izdolbine potisnemo preostali rožmarin in na četrtine ali polovice narezan češnjev paradižnik. Testo dobro premažemo s preostalim olivnim oljem.
- Fokačo pustimo vzhajati pol ure, nato pa jo položimo v segreto pečico na 220 za 25-35 minut, oziroma do zlato zapečene barve.